“Zvona za uzbunu” u Europskom parlamentu zbog političke krize u BiH

“Zvona za uzbunu” upaljena su u Europskom parlamentu zbog političke krize u Bosni i Hercegovini.

Osam europarlamentaraca iz više stranaka uputilo je otvoreno pismo šefu diplomacije Europske unije Josepu Borrellu i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, javlja BHRT.

Europarlamentarci upozoravaju Borella i Schmidta na povećanje tenzija u Bosni i Hercegovini i blokade, koje proizvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Navode da Dodik konstantno radi na secesiji, rušenjem ustavnog poretka BiH. Pismo je upućeno istovremeno kada se održavala i sjednica Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo i o Zapadnom Balkanu. Njemački europarlamentarac Michael Gahler rekao je da postupci Milorada Dodika pale “zvona za uzbunu”. Pozvali su na “oštru osudu” i upotrebu bonskih ovlasti.

Idućeg tjedna je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Daytonskog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Zato, pozivam predstavnike Europske unije da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim, rekao je Michael Gahler, zastupnik u Europskom parlamentu.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH izravna je prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Vidimo veliku krizu u BiH sada, s potencijalom da eskalira sve do građanskog rata. U Republici Srpskoj se prijeti izlaskom iz infrastrukture Bosne i Hercegovine. Jučer je poduzet prvi korak sa zdravstvenom agencijom. To prijeti stabilnosti u regiji i to će uništiti Daytonski sporazum i baciti zemlju u prošlost, poručila je Tineke Strik, zastupnica u Europskom parlamentu.

Na sjednici se čuo i stav Republike Hrvatske. Iako nije novost, zastupnik iz Hrvatske Ladislav Ilčić upozorava da se u Bosni i Hercegovini mora očuvati ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Znamo da postoji cijeli niz otvorenih pitanja koja Srbija i Bosna i Hercegovina izbjegavaju riješiti sa Hrvatskom. Prvenstveno tu mislim na ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i promjenu izbornog zakona u BiH, rekao je.

Više zastupnika iz Hrvatske u raspravi je ocijenilo da Europska unija nije dovoljno posvećena proširenju na Zapadni Balkan, no većina se složila da tim zemljama bez provedbe reformi ne treba otvoriti vrata Unije.

Mi kao klub inzistiramo da sve države u regiji se drže vladavine prava i temeljnih prava. Da se bore za slobodu medija, da se bore protiv korupcije i nećemo tolerirati bilo kakve kompromise, kazao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

Neki su i otvoreno priznali da su protiv širenja Unije na Zapadni Balkan. Francuska europarlamentarka Dominique Bilde istaknula je kako je 59 posto Francuza protiv proširenja, jer između ostalog, zemlje Zapadnog Balkana kasne u odnosu na druge zemlje Unije.

Zovko: Nijedan cent iz IPA fonodova više neće ići za rad MZ u BiH

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.