Zvizdić Plenkoviću: Najprije granica pa most; Bevanda: To nije stav Vijeća ministara

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojemu je istaknuo kako ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo nužnu formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, a pri tom inzistira na tvrdnji kako je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru, te plovni koridor na moru nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao.

“Dobrosusjedski odnosi”

Iako predsjedatelj Zvizdić tvrdi da je to stav BiH, njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda, koji je ministar financija i riznice tvrdi da to nije stav BiH, što objašnjava i zaključcima koje je nedavno prihvatilo Vijeće ministara BiH. Takvom disonancom BiH se nastavlja ozbiljno kompromitirati.

Iako je Zvizdićevo pismo datirano s 4. rujnom, mediji su ga tek dobili jučer, a Zvizdić je njegovo slanje objasnio potrebom da na tragu opredjeljenja za jačanje dobrosusjedskih odnosa “predlože određene aktivnosti koje bi mogle voditi k obostrano prihvatljivom rješenju”.

Gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dviju država, kako navodi Zvizdić, od iznimne je važnosti za BiH jer se izravno dotiče njezina suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, sukladno odredbama Konvencije UN-a o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile te čije su članice i BiH i Hrvatska.

No, zamjenik predsjedatelja Bevanda tvrdi da upravo takva formulacija oko pozivanja na Konvenciju UN-a o pravu mora, uopće nije prihvaćena u zaključcima, prenosi Večernji List. “Vijeće ministara je jednoglasno usvojilo izvješće ministra (Ismira) Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora”, tvdi Bevanda, čime doslovno u cijelosti negira tvrdnje predsjedatelja Zvizdića.

No, sam Zvizdić sukladno određenim susretima i dokumentima ističe kako je jasno da ni jedno tijelo vlasti u BiH nije u sklopu svojih ustavnih ovlasti dalo suglasnost da se prihvati ili potpiše bilo kakav dokument s Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Otvoreno more

Predložio je koji koraci trebaju prethoditi odobrenju gradnje mosta. To, po njemu, podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvaćanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet, s otvorenim morem, sukladno Konvenciji UN-a o pravu mora i na kojemu će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, zrakoplova i polaganja infrastrukturne opreme, a za Republiku Hrvatsku realizaciju komunikacijske povezanosti njezina kopnenog teritorija.

Nužnim drži i neodgodivu parlamentarnu ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između BiH i RH potpisanog 1999. čime bi, između ostalog, punu pravnu snagu i valjanost imali i izrađeni granični dokumenti koji su sastavni dio Ugovora. Bevanda pak tvrdi kako mu sadržaj Zvizdićeva pisma nije poznat, a po medijskim objavama je naveo kako se radi o predsjedateljevom ‘osobnom stavu i ništa više’. Pojasnio je kako prijeporni navodi, na koje se Zvizdić poziva, nisu službeno potvrđeni.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Zvizdo upani u more
  Tude more tudi most ko ga pitat treba?
  Cija kuca i dvoriste ,tude ne diramo svoje nedamo.nase more nas most.

 • Tteba utvrditi granicu da se ja pitam dusina mi mista zna i bara da je bosanska granica istok Romanija sredina Ivan Sedlo zapad Kureska Vrata i sidite s mirom ostavize se mackova repa

 • Gradice se most a Bosna nema mora to je dio Hercegovine i neces potopiti nogu u njemu znas vsljda kako je to Ssholj pokazivso.

 • Pravi susjedi ovi iz Sarajeva,gdje god mogu nogu podmeću,RH-ka im agresor,HVO-ne danas u svojim medijima uspoređuju sa ISILOM.. Pa gdje mi živimo i sa kim treba živjeti i graditi dobrosusjedske odnose..Jesu li muđžahedini bili u HVO-ne ili u Armiji BiH-ne.Tko je ritualno osjecao glave srbima i hrvatima,tko ubi Leutara,Ugljena,Delalića,hrvati ili bošnjačko politički-mafijaški milje…Teroristi…

 • Okupator kad je izgubio dao drugom okupatoru hrvatski teritorij i napustili Hrvatsku, oba okupatora .
  zato treba okupatorski ugovor poništiti .

 • Savudrijska vala, nogometaši, košarkaši, OECD, Pelješki most, Jasenovac, HOS ZDS, Slovenija, Srbija, Mađarska, BiH, GB, Njemačka, EU Komisija, Zvizdić, Osmanović, Vučić+srpski i srbijanski establishment, Izetbegović+bošnjački establishment, cjelokupni slovenski establishment, cjelokupna orjuna, antifa, uguzmiloradi, i kada tome dodaš ove iz vlasti kojima je korupcija sredstvo za postizanje ciljeva osobnog “snalaženja”, šta ti ostade? Nema svjetla na kraju tunela, niti ima rezultata politike “čistih ruku” kako se nekada volio hvaliti Plenky. Od “čistih ruku” mu osta otpad od HNS-a i Pupovčeva tri prsta. Ako u cijeloj priči spadneš na to(HNS+troprsti Pupovac) onda treba ići po novi mandat ili se povući u “hladovinu”. Pa Plenkyu bi provociranje novih izbora moglo samo donijeti višestruku korist s obzirom na retoriku zaoštravanja politike susjeda i “komšija”. Zašto se “šuti” o svemu i nema aktivne obrane kod Hrvata? Da li je to slučajno? Slučajnosti nema. Politički establishment je prosto potkapacitiran jer nema dovoljne mase koja će iznjedriti kvaliteta, a osim toga zahvaljujući poznatoj podobnjačkoj selekciji u politici nema kadra koji zna, hoće i može. Ovo što imamo je šaka jada, pa s toga i ubiremo rezultate od šake do lakta. Zašto se ne angažiraju istinski domoljubi da spase stvar dok se još ima šta spasiti?

Komentiraj: