Zvizdić o problemu povećanog broja migranata u BiH

Po njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz Sirije oko 30 posto, Pakistana 15 posto, Libije 13 posto, Afganistana devet posto, Irana 6,4 posto…

Naveo je da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici sa Srbijom, sa Crnom Gorom i u posljednje vrijeme sa Hrvatskom.

Tri su rute aktualne, ona koja ide prema Bijeljini i prema kojoj ide sve manje migranata, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća iz Crne Gore prema Trebinju. U ovome trenutku najdominantnija je ruta koja ide prema Zvorniku i Višegradu. Iz toga dijela teritorije BiH migranti se upućuju ka Sarajevu i iz Sarajeva ka Unsko-sanske županije, kazao je Zvizdić, odgovarajući na zastupničko pitanje Jasmina Emrića (A-SDA) u vezi s povećanim brojem migranata u BiH, posebno na području Unsko-sanske županije.

Naš koordinacijski tim je, napomenuo je Zvizdić, postao Operativni štab posljednjim odlukama Vijeća ministara BiH i sada je u punoj funkciji. U njegovom članstvu su predstavnici institucija BiH, ali i svih drugih razina vlasti, jer „ovo nije samo dužnost BH, iako će institucije BiH koordinirati, voditi sve aktivnosti“.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je kazao da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen poslije sastanka Operativnog štaba, eventualno u skladu s prijedlozima koje će dobiti od drugih razina vlasti.

On će biti aktiviran odmah u onom kapacitetu koji ima Vijeće ministara BiH, u skladu sa proračunskim, organizacijskim, kadrovskim i materijalnim sredstvima. To znači da će odmah biti prekomandovano, i već je urađeno, dio policijskih službenika iz drugih policijskih agencija, koji će biti dodijeljeni Graničnoj policiji i bit će na onim prijelazima koji u ovom trenutku nisu službeni prijelazi BiH, naveo je Zvizdić.

Dodao je da će zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije BiH koji ne predstavlja službeni, institucionalni granični državni prijelaz između Crne Gore i BiH i Srbije i BiH.

Ostali će biti zaustavljeni i vraćeni. Bit će zapriječeno i putem institucionalnih organa i fizički. Idemo u tri pravca. Jedan je da i dalje očuvamo nivo humanosti, imajući u vidu prošlost koju je imala BiH i sličnu situaciji s našim građanima. Drugi važan segment je pitanje sigurnosti. Svi oni koji su ušli na službene prijelaze i uopće svi koji se nalaze po parkovima ovdje i u Unsko-sanskoj županiji , su evidentirani. Konačno, ići ćemo na poštovanje naših zakona i standarda međunarodnih konvencija čiji je član BiH, kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, istovremeno će poslati odmah note Srbiji i Crnoj Gori, u kojima će biti navedeno da je BiH upoznata o situaciji koja se događa u tim zemljama, da se rasformiraju njihovi migrantski centri i da se organizirano, institucionalno, ali i neorganizirano od različitih kriminalnih grupa, velike grupe migranata pokušavaju prebaciti u BiH, kako bi zajedno s njihovim institucijama zaustavili te trendove.

Svakako i sa Hrvatskom da vidimo daljnju suradnju u smislu kretanja migranata prema EU, jer njihov cilj je u stvari zapadna Europa, a ne BiH. Naši ministri će obići te tri zemlje, naveo je Zvizdić.

Što se tiče migranata koji se u ovom trenutku nalaze na javnim prostorima i u Sarajevu i u Unsko-sanskoj županiji, Zvizdić je kazao da će oni biti smješteni u odgovarajuće centre.

Kada je u pitanju Sarajevo, vjerovatno u centru u Salakovcu, Delijašu i drugim centrima, a koliko vidim u Bihaću je riješeno putem korištenja bivših prostora Agrokomerca. Vidim jutros i da su izmješteni iz centra ili iz parkova u Velikoj Kladuši, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je da će biti zadržan nivo poštivanja standarda međunarodnih zakona i humanosti, ali da se neće dozvoliti daljnji ilegalni prijelaz ilegalnih migranata preko ilegalnih dijelova granice.

Naš plan je već u pripremi, preveden, poslali smo ga Europskoj komisiji i svim međunarodnim partnerima, kako bi nam u financijskom i materijalnom smislu pomogli. Recimo, Srbija je dobila 76 milijuna eura u tijeku godinu i po dana. Naš plan u ovome trenutku vrijedi oko 20 milijuna eura i već imamo razgovore i čvrsta obećanja i od Europske komisije, IOM-a, UN institucija, da će zajedno s nama učestvovati u opremanju potrebnih objekata i smještaju migranata koji su ušli na teritoriju BiH, zaključio je Zvizdić.

(Fena)


1 komentar

  • Već u narednim danima ove imigrante pakuju iz Sarajeva i prebacuju ih u Salakovac…Do kraja 2018 god.HNK-on će biti bogatiji za bar 20 000 državljana islamske vjeroispovjedi,od kuda su došli,tko su,tko ih salje nitko ne zna,barem za javnost…A izgleda da se sve planski osmislja i radi…Hrvatski političari šute,zabili glavu u pjesak ili drž.proračun i prave se glupi,gluhi i slijepi…A dobro vide što se radi i da je sve ovo planski…Zasto ne idu u RS-ku,zašto ih ne smještaju u Sarajevu,Tuzli,Zenici nego hercegovina…Bože sačuvaj…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.