Županija Sarajevo ušla u lockdown, otvaranje u ponedjeljak – Jabuka.tv

Županija Sarajevo ušla u lockdown, otvaranje u ponedjeljak

Županija Sarajevo je od petka od 20 sati službeno u djelimičnom lockdownu koji će biti završen u ponedjeljak, 15. ožujka u 7 sati ujutro. U sljedeća dva dana neće raditi većina poslovnih objekata poput kafića, restorana, tržnih centara, frizerskih salona…

Vlada Županije Sarajevo je mjeru o uvođenju lockdowna donijela 8. ožujka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa s obzirom na veoma lošu epidemiološku sliku i veliki broj hospitaliziranih i zaraženih osoba.

Nove mjere se odnose uglavnom na poslovne subjekte kojima se zabranjuje rad u navedenom razdoblju.

Stanovnicima Županije Sarajevo kretanje je dozvoljeno od 05:00 do 23:00 sati, a tijekom vikenda radit će javni prijevoz.

Iz inspekcije je najavljeno da će kontrole biti usklađene s posljednjim naloženim mjerama. Policijski službenici Uprave policije ŽS će pratiti i pružati podršku u radu inspektorima s ciljem zaštite javnog interesa.

Poslovni subjekti se pozivaju na suradnju, razumijevanje i poštivanje propisanih mjera u ovom teškom epidemiološkom trenutku u glavnom gradu BiH.

S obzirom da ove mjere nisu na snazi u drugim županijama u FBiH i RS-u veliki broj građana iz Sarajeva planira provesti vikend izvan glavnog grada. No podsjećamo kako su u Istočnom Sarajevu upravo iz ovog razloga najavljene rigorozne kontrole, piše Klix.

Krizni stožer, vlasti i zdravstveni radnici apeliraju na sve građane da maksimalno poštuju sve naložene preporuke i mjere, a to podrazumijeva da smanje kretanje, ne odlaze na mjesta gdje su gužve, nose zaštitne maske, drže fizičku distancu i redovno peru ruke.

Građanima je preporučeno da ako se ne osjećaju dobro, ostanu kući, ne odlaze na posao i da se obavezno jave svom liječniku.

Iz naredbe o lockdownu su izuzeti sljedeći poslovni subjekti:

*trgovine prehrambenim proizvodima i pekare

*ljekarne

*benzinske pumpe

*trgovine hrane za životinje

*specijalizirane trgovine medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme

*subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

*subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti

*županijska javna komunalna poduzeća i županijska javna preduzeća

*aerodrom

*kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu

*hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak

*subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti

*subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima

*gradilišta

Osim toga, u ovom razdoblju dozvoljen je rad javnih kuhinja, kao i priprema i dostava hrane i pića do 23 sata (uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera). Sportska natjecanja i treninzi na otvorenom također su dozvoljeni, ali bez prisustva publike.

U Županiji Sarajevo u petak je bilo aktivno 4.086 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 5.682 osoba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.