Župa Široki Brijeg objavila raspored svetih misa za Sve svete i Dušni dan

Župa Široki Brijeg je na svojim službenim stranicama objavila raspored svetih misa za svetkovinu Svih Svetih i spomendan svih vjernih mrtvih – Dušni dan.

U te dane očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz drugih mjesta koji planiraju posjetiti grobove svojih najbližih i nad njima se pomoliti.

Raspored  za petak 1. studenog 2019, svetkovina Svi sveti:

  • Svete mise su na Širokom Brijegu u 6:30, 8, 9:30 i 18 sati u gradu u 7 sati.
  • U 11 sati su svete mise na grobljima:  Mekovac, Knešpolje u polju, Privalj, Turčinovići.
  • U 15 sati na grobljima: Sajmište, Podjela, Dobrkovići Novo groblje, Šarampovo.

Dušni dan, dan molitve za vjerne mrtve – subota 2. Studenog:

  • Svete mise će biti na Širokom Brijegu u 7 i 18 sati i u gradu u 7 sati.
  • U 11 sati su svete mise na grobljima: Bili Brig, Trn, Podjelinak, Dobrkovići Staro groblje, Knešpolje – Zečine (kod crkve).

Što slavimo na Sve svete?

Na blagdan Svih svetih sjećamo se svih osoba koje su svojim životom svjedočile Boga te ih je Crkva proglasila svetima. Spominjemo se i svih onih osoba čiji su životi odisali svetošću, a ostali su nepoznati očima svijeta. Kako njihova vjera ne bi ostala nepriznata, Crkva je odlučila da se prvoga dana u studenom molimo za sve poznate i one manje spominjane svece.

Na taj se dan sjećamo kako svetost nije neko izvanredno stanje koje dostižu malobrojni, nego stanje kojemu svaki čovjek treba težiti. Biti svet znači postati čovjekom kakvim nas je Bog zamislio pri stvaranju. Sveci su upravo oni koji nam svjedoče da je to moguće na ovome svijetu. Zato im se molimo za zaštitu i zagovor. Sveci našega doba podsjećaju kako svetost nije ostala u nekim davnim vremenima, nego da je danas možda i potrebnija nego prije.

Sveti Josemaria Escriva, kojega nazivaju “svecem svakodnevice”, daje savjete modernom čovjeku za rast u svetosti. Neki od njegovih citata govore:

  1. “Želiš doista biti svet? Ispunjavaj sitne dužnosti svakog časa.”
  2. “Svetost se sastoji u borbi, u tome da znamo za svoje mane, te u junačkom nastojanju da ih izbjegnemo.”
  3. “Strogo uzevši, svetost nije ništa drugo nego povezanost s Bogom: što je ta povezanost prisnija, to je više svetosti.”

2. studenog slavi se Dušni dan kao spomen na sve vjerne mrtve. Ovaj je dan izraz kršćanske vjere u vječni život te poticaj na razmišljanje o smislu života.

Dani koji slijede posebni su i po tome što vjernici pod određenim uvjetima mogu dobiti potpuni oprost za svoje pokojne. Potpuni se oprost odnosi na oslobođenje od kazni za duše u čistilištu. Na blagdan Svih svetih, na Dušni dan i nedjelju poslije Dušnog dana katolici mogu u svim crkvama dobiti oprost ako se ispovjede i pričeste te izmole Oče naš, Vjerovanje te neku molitvu na nakanu sv. Oca Pape, piše Gospin-Brig.info.

Također, vjernici koji pobožno pohode groblje i pomole se za vjerne pokojne, dobivaju oprost koji mogu namijeniti samo za duše u čistilištu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.