Žrtve rata iz BiH o presudi Stanišiću i Simatoviću: Djelomično smo zadovoljni

Žrtve rata iz BiH izrazile su djelomično zadovoljstvo što su srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora pred Međunarodnim sudom u Haagu, u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995.

Lada Hotić iz Udruženja majki Srebrenice, koja je pratila izricanje presude Stanišiću i Simatoviću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Haagu, rekla je kako postoji potvrda o odgovornosti Srbije.

Djelomično smo zadovoljni presudom. U Zvorniku, Bijeljini, Doboju oni su krivi za zločine. Bolje je da su ikako osuđeni jer su u prvom suđenju oslobođeni. Netko štiti Srbiju od odgovornosti, a svi znamo da je Srbija sudjelovala u agresiji, rekla je Hotić iz udruženja Majki Srebrenice.

Jedna od žena kolabirala je ispred Haaške sudnice. Njezinog su supruga strijeljali pripadnici srbijanske paravojne formacije Škorpiona u ljeto 1995. godine nedaleko od mjesta Trnova. Simatović i Stanišić nisu osuđeni za taj zločin.

Tajnik udruženja logoraša u Sanskom Mostu Zikret Zukić rekao je kako je djelomično zadovoljan presudom, no razočaran je što ta ni druge presude nisu promijenile razmišljanje ljudi o posljednjem ratu.

Mene boli činjenica da se 30 godina nakon ovih događanja ništa se nije promijenilo. Nažalost rat nije završen nego zaustavljen, rekao je Zukić.

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja je jedno vrijeme pred Haaškim sudom bila časnica za vezu bošnjačke strane u BiH, rekla je kako bivši najviši dužnosnici srbijanske Službe državne sigurnosti nažalost nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat (UZP), dok istodobno Hrvatska i hrvatski dužnosnici jesu, što smatra velikom nepravdom.

UZP je Haaški sud presudio u slučaju šestorice dužnosnika Herceg-Bosne, piše Hina.

Možda jedna od najvećih nepravdi u radu Suda jest da je pravomoćnom presudom utvrđeno sudjelovanje Hrvatske i hrvatskih dužnosnika u UZP-u u BiH, a da nije utvrđena odgovornost Srbije čija je umiješanost očiglednija, rekla je Vidović za N1.

Ona smatra da je razlog za to što je hrvatsko državno vodstvo, a napose bivši predsjednik Stjepan Mesić, isporučilo dokumente Haagu dok je Srbija to nastojala izbjeći.

Jedan od faktora jest taj što je Hrvatska u značajno većoj mjeri surađivala sa Sudom. Njihova suradnja posebno je bila intenzivna u razdoblju gospodina Mesića kao predsjednika države i to je rezultiralo izručivanjem dokaza, za razliku od Srbije koja je činila sve da do toga ne dođe, rekla je odvjetnica Vidović.

Miloševićevi najbliži suradnici Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina zatvora

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)
1 komentar

  • Kada armija BIH bude na sudenju onda cemo biti zadovoljni svi i Srbi i Hrvati….Zločina je ne dvojbeno bilo ,sto pise u presudi ,detalje, ne znamo ,ono sto je javno ,tu presudu zasad ne treba dirati i ovo je realna presuda ni manje ni vise ,ali oni su samo lutke na koncu onih glavnih struktura JNA ,komunista i udbasa povezanih s Beogradom ,kad ce oni odgovarati??? Ima ih u BiH dosta…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.