Zrinjskom skinuta blokada, ambicije su povratak u ABA ligu

Prije dvije i pol godine HKK Zrinjski iz Mostara bio je na rubu ponora iako s titulom prvaka te ABA 2 ligom u džepu.

Financijske blokade zbog neisplaćenih plaća igračima i trenerima dovele su klub u tešku situaciju. BAT blokada FIBA-e zbog tužbi bivših igrača značila je da klub ne može dovesti pojačanja.

Predvođeni predsjednikom Igorom Marićem, ovoga tjedna stvari su se promijenile iz temelja, piše Večernji list.

U kakvoj je sada poziciji Zrinjski?

Zrinjski je konačno bez okova tužbi, bez okova blokada. Za ljude koji malo bolje prate situaciju, to je jedna top vijest. Posljednje dvije i pol godine Zrinjski je bio u totalnoj blokadi od institucija FIBA-e, preko Suda u Švicarskoj. To je za nas značilo da nismo mogli iz drugih saveza dovoditi igrače niti trenere.

Igor Marić (Foto: Večernji list)

Posljednja, četvrta blokada značila je za nas da smo mogli platiti veliku kaznu. A to onda povlači sa sobom da ne bismo čak mogli dovoditi i registrirati igrače niti iz lokalnog saveza. Da zaključim, posljednje dvije i pol godine bili smo prinuđeni temeljiti momčad na lokalnim igračima.

Tako samo napravili jedan veliki posao zajedno sa strukom u klubu. Dana je prilika domaćim igračima i većina je to jako dobro iskoristila. Na taj su se način uspjeli nametnuti i staviti se na košarkašku kartu BiH i regije. Neki od njih su već uspjeli otići u inozemstvo. Mi smo ponosni na taj iskorak i očekujemo da će osvjetlati obraz HKK Zrinjski iz Mostara.

Što konkretno znači ova novonastala situacija, kako će se odraziti na klub, na momčad?

Nakon dvije i pol godine lakše dišemo i prvi put možemo doći u situaciju da u klub možemo dovesti pojačanja. Teško je očekivati da samo s domaćim igračima možemo doći u priliku da uspijevamo držati razmjerno visok tempo. Zato nam je potrebno nekoliko pojačanja koji bi s domaćim igračima sigurno bili dobitna kombinacija. Mi smo u klubu svi presretni zbog ove promjene.

Zrinjski odustao: Široki u finalu Kupa HB

Zato bih želio zahvaliti svim igračima kojima je Zrinjski dugi niz godina dugovao novac i koji su na kraju pristali na nagodbe. Čak i oni igrači koji prvotno nisu bili pristali na nagodbe te je nakon njihovih tužbi došlo do blokade kluba, na kraju su također ipak napravili nagodbu s klubom. Oko toga se dugo mjeseci pregovaralo i na kraju smo isplatili njih, odvjetnike, agencije te smo uspjeli skinuli te blokade.

U kuloarima su se kao iznimno visoke spominjale tužbe Svena Smailagića, Luke Pandurića…?

Oni su ponajprije iz revolta podigli tužbe jer u tome trenutku u klubu nitko nije imao viziju kada bi im se dugovanja mogla isplatiti. Važno je reći da smo posljednje dvije i pol godine isplatili 90 posto dugovanja. To što smo napravili, ravno je čudu. Radi usporedbe, kao da Cibona, koja ima velike poteškoće, sada ima dug nula. Svi su klubovi u problemima, a danas je konačno Zrinjski jedan od najzdravijih sportskih kolektiva u regiji.

Kolika su ta dugovanja bila koja ste uspjeli isplatiti?

Radi se o više od 600.000 maraka koje su isplaćene u posljednje dvije i pol godine.

Što je sad kratkoročna i dugoročna perspektiva kluba? Trenutačno ne stojite najbolje na ljestvici 1. lige.

Uz ove probleme o kojima smo govorili, imali smo odlazaka igrača, ozljeda, posljedica epidemije. Nikada nismo bili u top sastavu. Kad je tako, ne možete postići zacrtano. Ali moram reći i to da kada smo imali najviše problema i bili najranjiviji, nismo bili korpa za nabijanje. Svi momci koji su izlazili na parket, ostavili bi srce i nitko Zrinjski nije dobio više od 20 koševa razlike.

Imali smo velike oscilacije, ali to su logične oscilacije kod mladih timova. Zrinjski se planira i dalje oslanjati na mlade snage. Ako pak dovedemo strateškog partnera i sponzora, ambicije će biti povratak u ABA ligu.

Kakvo je sada stanje u rosteru?

Planiramo dovesti pojačanja na visokim pozicijama jer smo tu ostali deficitarni. Mile Čović napravio je jedan dobar aranžman (op.a. povratak u Široki), a vjerujem da će uspjeti ostvariti još bolji sportski uspjeh. Perković i Džajić su otišli u Hrvatsku gdje igraju u ABA 2 ligi. Zato ćemo morati potražiti pojačanja na visokim pozicijama.

Dva potpisa u HKK Zrinjski, očekuje se još i centar

Očekivanje od sezone?

Sredina ljestvice – što će biti uspjeh uz silne probleme koji su nas okupirali zadnje dvije godine.

Dobili ste i nove članove u upravi. Što donosi taj novi zamah?

To je vjetar u leđa meni i direktoru Mariju Sesaru. Ti novi ljudi su snažno podržali novu viziju Zrinjskog. Prioritet je stavljanje kluba na zdrave noge i rješavanje svih dugova koji su nam bili teret u radu. To je podloga za nadogradnju onoga što smo do sada napravili, zaključio je predsjednik HKK Zrinjski Igor Marić u razgovoru za Večernji list.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.