Zrinjski ne može sam: Državni koeficijent i dalje jako nizak

BiH trenutno zauzima 41. mjesto na ljestvici najboljih nacionalnih nogometnih saveza prema UEFA koeficijentima za sljedeću sezonu 2024./25.

Premijer liga BiH trenutno ima ukupni koeficijent od 9,25, a on se može popraviti samo dobrim učinkom Zrinjskog u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Državni koeficijent se dobiva zbrajanjem koeficijenata iz posljednjih pet sezone, a oni su za BiH bili sljedeći: 1,5 (2019./20.), 2,6 (2020./21.), 1,6 (2021./22.), 2,0 (2022./23.) i aktualnih 1,5 (2023./24.).

Svaka pobjeda u grupnoj fazi u sva tri europska natjecanja vrijedi dva boda, a svaki remi jedan bod. Međutim, sve što Zrinjski zaradi dijeli se s brojem četiri, odnosno brojem klubova dane zemlje koji su započeli natjecanje, piše Klix.ba.

BiH je 41. na ljestvici za sljedeću sezonu

Zanimljivo da smo i uoči ove sezone bili na 41. mjestu, ali smo imali bolji koeficijent (9,75). Razlog tome je što smo u aktualnoj sezoni zaradili samo 1,5 bod, a sezona koja se sljedeće godine neće računati (2018./19.) 2,0 boda.

Lošiji na ljestvici sigurno nećemo biti jer preostalih 14 saveza više nemaju predstavnika u europskim natjecanjima.

Inače, prva na ljestvici je Engleska s koeficijentom 89,1, potom slijede Španjolska i Italija. Srbija je trenutno na 13. mjestu s koeficijentom 27, dok je Hrvatska na 20. poziciji s koeficijentom 22,5.

Veležu i Zrinjskom prijeti suspenzija zbog neplaćanja kazni

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Šteta što i ostali klubovi nisu malo pogurali koeficijent, pogotovo Sarajevo koje igra dosta loše europska natjecanja, jer bi makar bili u igri za 33. mjesto koje donosi drugoplasiranom kvalifikacije europske lige, te samim time i popravnu šansu u konferencijskoj ligi…iduće godine mijenja se sustav natjecanja gdje se povećava broj klubova, ali se ukida prilika trećeplasiranima nastavak u nižim natjecanju iz CL i EL…, lp

  • zrinski nema sta trazit
    od az alkamare tuje
    neminovan poraz ova skupina ukojoje zrinski vrloje igracki situirana

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.