Zračne luke u Federaciji BiH dobile dodatnih 7 milijuna KM

Zračna luka Mostar

Za projekte unaprjeđenja zračnoga prometa Federacije BiH u tri zračne luke u Federaciji BiH rebalansom proračuna za 2017. izdvojeno je dodatnih sedam milijuna KM, navedeno je iz Federalnoga ministarstva prometa i veza.

Ugovori o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera u kojima se navode načini utroška spomenutih sredstava potpisani su jučer. Riječ je o JP Zračna luka Bihać, JP Zračna luka Mostar i JP Zračna luka Tuzla.

Kako je navedeno u odluci Vlade Federacije BiH, sve tri zračne luke dobit će po dva milijuna, dok je sedmi milijun planiran za subvencioniranje otvaranja nove zračne linije Zagreb – Mostar. Kroz kapitalni transfer sredinom ove godine spomenute zračne luke su već dobile značajna sredstva iz federalnoga proračuna, piše Večernji list.

Tako je, kako navode iz Federalnoga ministarstva prometa i veza, Zračna luka Mostar dobila milijun i 570 tisuća KM kapitalni transfer i 430.000 KM subvencija. Isti iznos dobila je i Zračna luka Tuzla, dok je Bihać dobio 2 milijuna KM u vidu kapitalnoga transfera. Kada je riječ o rebalansom izdvojenim sredstvima, ona će biti utrošena na sljedeće stavke.

Prema dokumentaciji koja je dostavljena Federalnom ministarstvu prometa i veza, Zračna luka Mostar, pored otvaranja nove putne linije Mostar – Zagreb, sredstva planira uložiti u nabavu opreme za prihvat i otpremu putnika, dio novca planiran je za projektnu dokumentaciju te dio za nabavu opreme za prihvat i otpremu zrakoplova.

Kada je riječ o Zračnoj luci Bihać, 2 milijuna konvertibilnih maraka koja su dobivena rebalansom proračuna za ovu godinu bit će uložena u izvlaštenje nekretnina, odnosno proširenje zemljišta zračne luke radi produženja piste. U odluci Vlade Federacije BiH stoji kako će pokrenuti postupak eksproprijacije biti završen do kraja siječnja 2018. godine.

Iz JP Zračna luka Tuzla naveli su kako će 2 milijuna konvertibilnih maraka utrošiti na kapitalna ulaganja za radove rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkoga terminala, izgradnju carinskoga skladišta za zrakoplovno gorivo, nabavu zrakoplovne opreme traktora s kosilicom i snjegobacačem, te na troškove za projekt nabave skenera za sigurnosni pregled putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić još je jednom naglasio važnost razvijanja zračnoga prometa koji je dugo godina u FBiH bio zapostavljen.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.