Zovko: Sarajevska politika skrenula je priču na “mogući sukob”

Potpredsjednica izaslanstva Europskoga parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izjavila je u utorak u Mostaru, komentirajući aktualnu političku situaciju u našoj zemlji, da pozivi na sukobe i tenzije u BiH traže smirujući i konstruktivni odgovor, a izborna reforma veći angažman predstavnika Europske unije.

Komentirajući otkazani posjet posrednika u pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH – Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst za nastavak sudjelovanja u medijaciji oko ovog pitanja i poruke veleposlanstva EU i SAD u BiH da će rezultati biti vidljivi kada stranke zajedno budu radile na pronalasku rješenja, Zovko je rekla kako se na toj razini ne može postići naročiti napredak.

Moje je mišljenje da se na toj razni ne može postići naročiti napredak koliko god mi imali iskusne diplomate jer ovakav stupanj krize u koji je BiH upala, traži angažman izaslanika EU, istaknula je Zovko.

Ona kao potpredsjednica vanjskopolitičkoga odbora u Europskom parlamentu traži da se na najvišoj razini EU uključi u ove pregovore.

Sve ono što se tražilo od početka, što je tražila Hrvatska putem svojih zastupnika jest rješenje Izbornog zakona u BiH. No, vještom politikom Sarajeva dovedeno je do narativa na drugu stranu tj. da se priča o mogućem sukobu, a ne više o izbornom zakonu, pojasnila je Zovko.

Ako ne budemo našli rješenje izbornoga zakona onda će, smatra ona, zemlja biti prepuštena situaciji “zamrznutoga mira”.

Zastupnica Željana Zovko je prigodom posjeta Mostaru, u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, predstavila knjigu – priručnik onoga što jedan zastupnik u EP radi i svih onih aktivnosti koje je u posljednje dvije i pol godine činila i čini na tome da svoj mandat zastupnice u EP opravda.

Čitav fokus njezinog rada je, kaže, bio na tome da se razjasni, pitanje neriješene situacije položaja Hrvata i aktualna kriza BiH koja, smatra, može izazvati sigurnosne probleme i na samu EU i njezine građane.

Mladeži HDZ-a BiH poručila je da nije dovoljno samo davati potporu na izborima nego raditi na terenu i biti aktivan u svim sferama društva.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)10 komentara

  • Ivane u pravu su glede Plenkovića. Pitao buh nju i slične njoj da nam nabroje dobra djela koja je učinio Plenković. Nema ih! I ono što mu pripusuju (samo pripisuju) da je dobro uradio, obični su falsifikati. Lik je najveća zabluda.
   Ovo vezano za sarajevsku politiku, Zovko je uglavnom u pravu.

 • Nemas ti sta pricati na sarajevsku politiku, ta ista sarajevska politika ti je omogucila zadnjih 15god da imas primanja 5.000-6.000 mjesecno. Sada imas to u eurima. Istina ti si bila ugrozena, a koja god struktura vlasti bila tada ti si uspjesno plivala. Mi koji smo radili u Sarajevu znamo tko si i sto si.

  • Znamo mi vrlo dobro kakva je sarajevska politika i šta vi hoćete Birajući hrvatskog predstavnika sve ste pokazali .
   Ili se držite dejtona i vašigtonskog sporazuma ili razlaz za sva vremena.
   Tko će nego k..u..r..v.a o poštenju pa tako i vi muslimani

 • Ima li neko konkretne prijedloge za izmjenu izbornog zakona? Biraju li se predstavnici naroda na cijelom teritoriju BiH ili RS bira svoga a federacija dva?
  Drugo, na koji način hrvatski predstavnik predstavlja Hrvate BiH? Tako da radi protiv njih ili obrnuto? Koja je uopće njegova uloga? Zašto nebi birali samo jednoga kad već odlučuje većina?

 • zovko plavuso.nelitaj bez veze.skupje teriguz.mnogim vama smeta sarajevska politika.viste otog posla daizazivate sukobe kao devedesetije.izmisliliste pricu dasu bosnaci zapoceli sukobe pickati materina.znasli dasu tudman i milosevic potpisali davoiji dvojni pakt.u karadordevu.protiv bosnjaka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.