Zovko pisala UNESCO-u zbog pretvaranje Aja Sofije u džamiju

Zastupnici u Europskom parlamentu uputili su dopis Glavnom direktoru UNESCO-a i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Željana Zovko, supotpisnica dopisa, izrazila je duboko žaljenje zbog instrumentalizacije ovog objekta iznimne kulturne vrijednosti, prenosi Hina.

S ostalim zastupnicima pozvala je na poduzimanje odgovarajućih mjera na očuvanju ovog lokaliteta svjetske baštine, kao i na zaštiti međunarodnih sporazuma i UNESCO-ovog okvira, kako bi se podržale glavne europske vrijednosti i načela.

Potpisnici dopisa ukazali su da upis Aja Sofije na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao muzeja podrazumijeva brojne zakonske obveze, uključujući da je prije bilo kakve izmjene iznimne univerzalne vrijednosti potrebno obavijestiti UNESCO i na zahtjev omogućiti Odboru za svjetsku baštinu provođenje ispitivanja. Zovko je naglasila da službeno mijenjanje iznimne univerzalne vrijednosti Aja Sofije može dovesti i do brisanja s prestižnog UNESCO-ovog Popisa, čime bi svjetska baština zauvijek izgubila ovaj iznimni spomenik.

Pozivam UNESCO i Odbor za svjetsku baštinu da reagiraju i utvrde odgovornost za ovo jednostrano djelovanje na baštini koja pripada cijelom svijetu, apelirala je Zovko.

Papa tužan zbog odluke da se Aja Sofija pretvori u džamiju

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Tako sebična, egoistična, prepotentna,nezna kao kako se predstavlja za evropsku damu ni pozdraviti kako dolikuje toj funkciju koju obnaša, ukratko pokvarena ni potomka a mjesečno 10.000eur sve je jasno. Dragane pa gdje ih nalazis vise??? Kao da treba rastjeruju glasace a ne da kupe glasače.

    • TO STO SI NAPISA: NI POTOMKA! JA BI TE OSOBNO TUZILA! JER AKO SI TI „
      KOTICA“( JESAN TE UVRIDILA), NE MORA SVAK BIT!!! ! SAMO SAKOM O STOL, ZELJANA! STA JE DOSLO IZBJEGLICA, SVE MLADI JUNCI! FUUJ!

  • De ne pisite sve, sto svaka susa baljezga!Evo, ako se Erdogan nje ne uplasi, nece nikoga drugoga!To krme od covjeka, je to nsoputio i to ce i sprovesti u djelo!Uopce mi nije jasno, sto mu ovi europski celnici toleriraju?Ali jbg valjda ima nesto s cim ih ucjenjuje,pa mu moze proci?!Ali velim.ako se ove kenje ne uplasi,Europa se mora zabrinuti??!

  • Ovo je odlično. Sad će plaće porasti za 30%, vratit će se gastarbajteri a nezaposlenost će biti ispod 5%. Hvala ti Željana ovime si nemjerljivo pomogla svim narodu. Ne znam samo koja je budala dala glas za tebe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.