Znate li što znači svaka lampica u vašem autu?

Lampica za provjeru tlaka u gumama mnogima se će se paliti ovih dana, kad stavljamo zimske gume, no rijetki će vozači odmah prepoznati da se radi o toj lampici.

Pojam ”lampica” u brojnim autima zapravo je samo ilustrativan. Sve češće to nisu klasične odvojene lampice već oznake koje se pale na LCD-u i sve ih je više.

Naravno, posljedica je to napretka automobila. Oni su napredniji i imaju sve više funkcija, a mnoge trebaju svoju signalnu ”lampicu” da bi se vidjelo kada je neka funkcija aktivna ili je došlo do kvara nekoga sustava, pišu 24sata.hr.

Ne tako davno auti su imali desetak signalnih lampica, a danas ih većina ima više od trideset. Stoga je normalno što većina vozača ne zna što znače sve lampice i zbunjeni su kada se neka upali.

Ako ste u nedoumici obvezno zaustavite auto na sigurnome mjestu i u priručniku vozila pogledajte njezino značenje. Također, lampice se razlikuju po bojama (vidi okvir!), što je poprilično praktična podjela. Neke lampice imaju različito značenje kada bljeskaju i kada su stalno upaljene.

Foto: 24sata.hr

 

(www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.