Znate li što vam sve kava može učiniti?

Navika ispijanja kave za mnoge je užitak koji se ne može usporediti s ničim sličnim. No kava ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji ovise o količini kave koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Doznajte kako broj šalica kave na dan može utjecati na tijelo, zdravlje i raspoloženje.

1 ŠALICA DNEVNO
Prednosti: Šalica kave na dan regulira visinu krvnog tlaka i pozitivno utječe na krvne žile. Kava je odličan antioksidans te potiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šalica kave je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tijekom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tijela. Izbjegavajte kasno večernju kavu i uživajte u jutarnjem ritualu.

2 ŠALICE DNEVNO
Prednosti: Ovakva količina kave na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utječe na gubitak pamćenja. Ispijanje 2 šalice kave 30 minuta prije naporne aktivnosti pružit će vašem tijelu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dvije šalice kave u trudnoći prevelika su doza kofeina jer on utječe na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može uzrokovati spontani pobačaj.

3 ŠALICE DNEVNO
Prednosti: Tri šalice kave dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utječe i na muškarce jer sprečava nastajanje žučnog kamenca.

Nedostaci: Ova doza kave na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

4 ŠALICE DNEVNO
Prednosti: Četiri šalice kave sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji ‘čisti’ organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kave dnevno može dovesti do reumatskog artritisa te izazvati nervozu i tjeskobnost. (zadovoljna.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.