Znate li što sve rade bebe u majčinoj utrobi?

Bebe su u majčinoj utrobi mnogo zaposlenije no što mislite da jesu, kaže dr. Bill Fifer, profesor psihijatrije na Columbia University, koji je k tome još i jedan od vodećih stručnjaka na području istraživanja razvoja fetusa te učenja novorođenih beba, piše Roditelji.hr. “Sve što novorođenčad radi, fetus je već činio u utrobi”, kaže dr. Fifer. “Oni definitivno mogu osjetiti informaciju svakim dijelom tijela”, dodaje.

Pokreti

Stručnjaci kažu da ‘udaranje’ beba iznutra može biti reakcija na to što mama nešto jede ili pak samo mijenja položaje; isto tako bebe ‘udaraju’ zato što im se jednostavno u tom trenutku giba. Majčini osjećaji također mogu uzrokovati pomicanje bebe u utrobi. Što je trudnica izoženija stresu, to njezina beba u utrobi više dodiruje lice lijevom rukom, kažu stručnjaci sa sveučilišta Durham i Lancaster u Velikoj Britaniji.

Njihovo je istraživanje objavljeno u tiskovini ‘Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition’. “To znači da stres majke itekako utječe na ponašanje bebe u utorbi, stoga je važno osvijestiti koliko je važno ne izlagati se stresu u trudnoći”, kaže dr. Nadja Reissland.

Učenje

Bebe su u stanju prepoznati dječje pjesme i prije no što se rode, govori studija objavljena u tiskovini ‘Infant Behavior and development’. Znanstvenici sa sveučilišta Floria pitali su trudnice u trećem tromjesečju trudnoće da čitaju stihove kao da se obraćaju bebi u trbuhu, i da to čine dva puta na dan, kroz nekoliko tjedana. Bebama u utrobi bi se u tim trenucima usporili otkucaji srca, te bi se jednako tako usporili čak i kad bi netko drugi nastavio čitati stihove nekoliko tjedana kasnije.

Slušanje

Uši bebe se u potpunosti formiraju na polovici trudnoće, što znači da djeca mogu prepoznati majčin glas do trenutka kad ugledaju svjetlo dana.

Okus i miris

Ova se osjetila razvijaju oko 20. tjedna trudnoće, te omogućuju bebi u utrobi da osjeti kad majka žudi za određenim namirnicama te tako kasnije odrediti sklonosti prema određenoj hrani. Znanstvenici su tako shvatili da ukoliko majke povremeno jedu mrkvu pred kraj trudnoće, njihove bebe kasnije uživaju u raznim okusima više od beba čije se majke nisu tako hranile.

Vid

Ovo se osjetilo posljednje razvija, no prema posljednjim istraživanjima bebe su u stanju još u utrobi razlikovati svjetlo od tame.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.