Znate li što su vrulje u moru i zašto se javljaju?

Ako u moru primijetite mali vrtlog ili pak zamagljeni i namreškani dio, radi se o izvorima, odnosno vruljama. Ovo su zapravo izvori slatke vode koji se nalaze ispod površine mora. Prepoznat ćete ih gotovo odmah jer je more na tom dijelu znatno hladnije.

Ako u moru primijetite mali vrtlog ili pak zamagljeni i namreškani dio, radi se o izvorima, odnosno vruljama. Ovo su zapravo izvori slatke vode koji se nalaze ispod površine mora. Prepoznat ćete ih gotovo odmah jer je more na tom dijelu znatno hladnije, piše srednja.hr.

Izvori mogu biti stalni ili povremeni, jače ili manje izraženi. Radi se o posebnom fenomenu koji nastaje zbog raznih procesa koji se događaju u moru. Točnije, do njih dolazi zbog razlike u gustoći između izvorske slatke vode i mora. Izvori mogu promijeniti i slanost, temperaturu mora, kao i količinu hranjivih tvari za podvodni svijet.

Vrulje su izvori slatke vode ispod morske površine. Izvori slatke vode neprekidno dotiču podzemnim pukotinskim kanalima iz priobalnog krškog terena, a ovisno o jačini dotoka podzemne vode, dubini i udaljenosti od obale, vrulje se mogu vidjeti i na morskoj površini. Tako su nazvane zbog toga što na tim mjestima voda kao da vri,  piše u objavi Geografske enciklopedije.

Najčešće se javljaju u podnožju planina Učke, Velebita i Biokova, a ima ih i uz obalu, ali i oko nekih hrvatskih otoka, piše srednja.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.