Znate li koliko u prosjeku zarađuju developeri u Hrvatskoj? | Jabuka.tv

Znate li koliko u prosjeku zarađuju developeri u Hrvatskoj?

Posao u IT industriji već godinama slovi kao dobro plaćen. Nije čak ni toliko bitno o kojoj se poziciji radi. Ako ste programer ili developer, vjerojatno niste bez posla, a ako još i imate kakve certifikate ili ste specijalist za određene tehnologije, tvrtke stoje u redu ne bi li vam ponudile što bolje uvjete.

No, kolika je točno plaća developera u Hrvatskoj? Iscrpnu analizu koja je obuhvatila više od 1500 ispitanika proveo je CEO Degordiana Tomislav Grubišić. Njegove tvrtke Degordian i Mediatoolkit nagrađene su s pet nagrada za najboljeg poslodavca. Uz to što vodi uspješne tvrtke, Grubišić često radi i na društveno korisnim projektima, pa je tako i ovu analizu odlučio besplatno ustupiti svima koje to zanima.

Zajednica mi je pružila najbolje developere na tržištu, stoga joj se trudim vraćati. S ovom analizom, svaki developer moći će vidjeti kako stoji s obzirom na prosjek tržišta, ali vidjeti i realnu sliku samog tržišta, napisao je u uvodu istraživanja Grubišić. A rezultati su veoma zanimljivi.

Prema podacima dobivenima od samih developera (odnosno programera), u prosjeku zarađuju 8560 kuna. No taj se prosjek prilično razlikuje od tehnologije do tehnologije koju koriste u programiranju.

Tako će programer koji programira u Rubyju imati gotovo dvije tisuće kuna veću plaću od programera u PHP-u. Naime, PHP programer u prosjeku ima plaću od 7615 kuna, dok onaj u Rubyju ima 9907 kuna.

Najveći broj ispitanika (njih gotovo polovica) specijalizirala se za .NET i Java tehnologiju, za što primaju plaću od oko 9000 kuna.

I developeri koji razvijaju aplikacije za iOS mogu se pohvaliti pristojnim plaćama. U prosjeku se te plaće kreću oko 8560 kuna, dok njihovi kolege koji razvijaju aplikacije za Android u prosjeku imaju nešto nižu plaću od 8445 kuna. Nije značajno manja plaća, ali razlika ipak postoji.

Dakle, može se zaključiti kako programerima u Hrvatskoj nije loše. Pogotovo ako dodamo kako su se posljednjih godina razlike u plaćama između domaćih i stranih poslodavaca toliko smanjile da možemo reći kako su gotovo izjednačene, piše Zimo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: