Znate li koliki je gubitak snage motora na automobilu starom 20 godina?

Nije nikakvo iznenađenje da motor automobila tijekom vremena gubi svoju snagu, pogotovo će ta razlika u snazi biti veća ako automobil nije odgovarajuće održavan.

Neki od najčešćih uzroka gubitka snage su: zrak, gorivo, kompresija i paljenje (no o tome ćemo detaljnije uskoro u jednom od narednih tekstova).

Ovog puta ćemo se samo zadržati na demonstraciji koliki je uopće taj gubitak snage motora. Ekipa iz Car Throttlea je napravila test i snimila video koji otkriva koliko zapravo 20 godina star automobil ima konja, za razliku od onda kada je izašao nov iz tvornice.

Za ispitivanje uzet je BMW E36 M3, koji je testirana “na valjcima”, a potom odvezen na ulicu kako bi se situacija provjerila i u praksi.

Iako je testni primjerak u vrlo očuvanom stanju (što je kao što smo već u početku spomenuli jako krucijalna stvar za očuvanje snage motora), opet su gubitci na snazi itekako vidljivi. Ovo je vozilo pri izlasku iz tvornice deklarirano imalo 317 konja, a sada nakon 20 godina ispostavilo se kako ima samo 279 konja.

Nakon probne vožnje i provjere ubrzanja od 0-60 mph (što iznosi nekih 96 km/h), ustanovljeno je da je sukladno gubitku snage smanjilo i ubrzanje, tako je najbolje prolazno vrijeme sada 5,96 sekunde dok je deklarirano ubrzanje do “stotke” iznosilo 5,5 sekundi.

Ono što bi još svakako htjeli napomenuti je da namjerno koristimo termin “deklarirano”, jer nije nikakva tajna da proizvođači u svoje specifikacije stavljaju “nerealne” brojke koje je moguće ostvariti samo u specijalnim uvjetima u kojima ih oni testiraju, tako da bi vrlo rado vidjeli jedan ovakav usporedni test koji bi objedinjavao testiranje novog automobila odmah nakon što je kupljen kao novi i ponavljanje istog nakon XY godina, piše automobili.hr

Pitamo se kolike bi zapravo razlike u specifikacijama onda bile, što vi mislite?

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.