Znate li gdje ste bili prošle godine na današnji datum? Google zna.

Ukoliko ne bilježite baš svaki trenutak i svaku minutu provedenu na društvenim mrežama, vjerojatno ne znate gdje ste bili 17. travnja 2015. godine ili u kojem restoranu ste večerali 29. listopada 2016. Međutim, postoji velika vjerojatnost da Google zna ove podatke. Location History je funkcija smještena u korisnikovom Google računu, a oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost ili nadasve cijene svoju privatnost, trebali bi je isključiti.

Location History je upravo ono što i naziv funkcije govori – opsežna povijest lokacija koje je korisnik posjetio, a koje su praćene uz pomoć GPS-a na telefonu, godinama unatrag. Kada kreirate Google račun ili dobijete novi telefon, servis će vas najvjerojatnije pitati da aktivirate i Google Location History.

Oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost i praćenje lokacija od strane umjetne inteligencije, a ne žele u potpunosti deaktivirati Location History, mogu se odlučiti na gašenje specifičnih unosa u njihovu vremensku crtu. Ovo mogu biti individualna putovanja ili posjete, jednodnevni ili višednevni izleti za koje ne želite da Google zna.

Funkciju je moguće i u potpunosti deaktivirati: samo pritisnite “pause” u lijevom donjem kutu vremenske crte na zaslonu i držite ga ugašenog, ili deaktivirajte funkciju u postavkama telefona. Tu je i opcija brisanja kompletne povijesti svake lokacije koju ste ikada posjetili, prenosi Business Insider.

Treba napomenuti da blokiranje Google Location History funkcije neće sprečiti Google da pristupa podacima za lociranje kada je to servisu potrebno ili kada Google servis tome želi da pristupi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: