Znanstvenici tvrde da su ljudi puno sretniji kad vježbaju nego kad imaju puno novaca

Ako vam treba motivacije da se pokrenete, na pravom ste mjestu. Vježbanje nas više usrećuje od novca. Novcem ne možemo kupiti sreću, ali vježbanjem možemo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Oxford dokazali su da nas redovita tjelovježba može učiniti zaista sretnima i psihički jakima. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu The Lancet Psychiatry.

Pojedinci koji su redovito vježbali imali su 18 loših dana (mislimo na dane u kojima se osoba psihički loše osjeća) manje u godini od onih koji nisu vježbali.

Također, oni koji su vježbali osjećali su se jednako dobro kao osobe koje ne vježbaju, ali zarađuju više od 25.000 dolara na godinu, prenosi RTL.

Razlika u psihičkom zdravlju između pojedinaca koji sudjeluju u kolektivnim sportovima i onih koji uopće ne vježbaju ista je kao i razlika u zadovoljstvu koje uzrokuje 25.000 dolara godišnje, između onih koji imaju te novce i onih koji ih nemaju, objašnjava voditelj studije Sammi R. Chekroud sa Oxforda.

Tjelovježba se odavno povezuje sa smanjenim rizikom od srčanožilnih bolesti, srčanog udara i dijabetesa, no tek se u posljednje vrijeme počela povezivati sa dobrobitima vezanim uz psihičko zdravlje.

Kako bi ovo istražili, znanstvenici su proučili podatke prikupljene od više od milijun odraslih osoba. Došli su do zaključka da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti – od brige za djecu, kućanskih poslova, odlaska u teretanu, hodanja ili bicikliranja pozitivno djeluje na mentalno zdravlje.

Timski sportovi su još učinkovitiji. No, važno je i reći da ne treba pretjerivati. Dovoljno je vježbati tri puta tjedno po 45 minuta za odlične rezultate.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

    • Jesam i nije sreća… I kako kaže ta pjesma koju neuko citiraš: nije sreća para puna vreća, znaju oni što je imaju…. Znam… I nije vjeruj ako hoćeš, ako nećeš nemoraš meni je isto

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.