Znanstvenici omogućili virtualan obilazak Velike piramide u Gizi

Skupina znanstvenika koja je prošli tjedna objavila da je otkrila veliku šupljinu unutar Keopsove piramide u Gizi osmislila je turu virtualne stvarnosti koja omogućuje posjetiteljima da se ‘teleportiraju’ te istraže unutrašnjost građevine.

Koristeći se 3D tehnologijom, Scan Pyramids Project omogućuje posjetiteljima da stave virtualne naočale i krenu iz svoga doma na vođenu turu unutar Velike galerije, Kraljičine odaje, da se prošeću drugim drevnim prostorijama koje turistima nisu dostupne pri klasičnoj turi.

“Zahvaljujući toj tehnici, možemo se teleportirati u Egipat u samu piramidu i to u skupini i s vodičem”, kaže Mehdi Tayoubi, jedan od voditelja projekta Scan Pyramids koji je 2. studenoga objavio otkriće velike i tajnovite šupljine u piramidi.

Japanski i francuski stručnjaci objavili su otkriće te praznine za koju još ne znaju čemu je služila, nakon dvogodišnjih istraživanja tog slavnog kompleksa piramida u Gizi. Pritom su se koristili tehnologijom poznatom kao mionska tomografija kojom se otkrivaju promjene u gustoći unutar golemih kamenih struktura.

Sama šupljina nije vidljiva tijekom virtualne ture i pojavljuje se kao točkasti oblak.

“Ono što je novo u virtualnoj stvarnosti je da više niste izolirani već vas je nekoliko, u skupini ste, može ići zajedno s obitelji. I možete doprijeti do mjesta do kojih uobičajeno ne možete u stvarnoj piramidi”, kaže Mehdi.

Iako djelomice osmišljena kao zabavno iskustvo, “zajedničko uranjanje” u piramidu omogućuje znanstvenicima da poboljšaju tehnologije kojima se koriste da istraže šupljinu u piramidi i njezinu svrhu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.