Znanstvenici izračunali kada ćemo ostati bez nafte

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovječanstvo.

Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova,  pesticida, voska i još mnogo toga.

Međutim, nafta je neobnovljiv resurs, što znači da će se u nekom trenutku iscrpiti. Štoviše, znanstvenici su izračunali kada će se to dogoditi.

Nafta je proizvod ostataka životinja i biljaka koje su potonule u Zemlju. Tijekom stotina milijuna godina, pod utjecajem topline i visokog tlaka, ti ostaci su poprimili tekući oblik i pretvorili se u ono što nazivamo nafta, piše Biznisinfo.ba.

Nafta je otkrivena u Kini, 600 godina prije nove ere, ali njena komercijalna eksploatacija počinje prije oko 165 godina. Poznato je da je prvi čovjek koji je vadio naftu u komercijalne svrhe bio Amerikanac Edwin Drake.

Od tada, obujam potrošnje nafte neprestano raste, što nije iznenađujuće. Danas se koristi čak i u prehrambenoj industriji. Ovo navodi znanstvenike da se zapitaju koliko godina ćemo izdržati dok sva nafta ne nestane. Na kraju krajeva, poznata nalazišta brzo se iscrpljuju, a pronalaženje novih postaje sve teže.

Rastu cijene nafte zbog nove eskalacije na Bliskom istoku

Međutim, odmah moramo naglasiti da nafta ne može potpuno nestati, i to iz jednostavnog razloga – čovječanstvo jednostavno nije u stanju da je izvadi iz nekih nalazišta, piše Mondo.rs.

Vjerojatno duboko u unutrašnjosti planeta postoje ogromne rezerve ove supstance, ali mi još uvijek ne možemo ni da ih provjerimo, a kamoli da ih izvadimo. Pored toga, nafta se nalazi i na teško dostupnim mjestima, kao što je Antarktik. Ali to su detalji. Glavno pitanje je koliko dugo će nam trajati nafta iz trenutnih nalazišta.

Već je poznato gdje se nalazi veći dio svjetske nafte. To je u velikoj mjeri posljedica činjenice da tektonika ploča određuje gdje se nalaze naftna nalazišta. Oceanski bazeni pružaju pogodne uvjete za nakupljanje velikih količina biljnih i životinjskih ostataka. Pomjeranje Zemljine kore i potapanje ploča ispod drugih osigurava potreban tlak i temperaturu za nastanak nafte.

Ovo su najveće naftne kompanije u FBiH: Prihodi im drastično porasli

Kao rezultat toga, vjerojatnost da se u nekim regijama otkriju naftne rezerve je relativno velika, dok je u drugim veoma mala. S obzirom na to koliko je nafte već izvađeno, možemo približno procijeniti koliko je ostalo. Prema istraživanju kompanije Rystad Energy iz 2023. godine, u svijetu je još uvijek dostupno 1,6 bilijuna barela nafte.

Pored toga, postoji nafta koja još uvijek nije otkrivena, što otežava procjenu. Prema podacima Američke geološke službe objavljenim 2012. godine, još uvijek nisu otkrivena nalazišta s ukupno 565 milijardi barela nafte. Međutim, nije poznato kada će ta nalazišta biti pronađena i eksploatirana.

Za koliko godina ćemo iscrpiti poznate rezerve nafte?

Desetljećima unatrag, znanstvenici tvrde da će zalihe nafte trajati 50 godina. Ova cifra se ne mijenja, ali zašto je to tako? Razlog je to što se ona izračunava na osnovu poznatih rezervi. To znači da stručnjaci uzimaju poznatu količinu nafte i dijele je s godišnjom potrošnjom. Pošto se povremeno otkrivaju nova nalazišta, vrijednost od 50 godina ostaje gotovo nepromijenjena.

Ali nema sumnje da u jednom trenutku više neće biti moguće brzo dopunjavati “poznate rezerve nafte” novim nalazištima. Svako otkriće najlakše dostupnih nalazišta smanjuje mogućnosti za novim otkrićima.

Istina je da primjena novih tehnologija proširuje potencijal za pronalaženjem nalazišta i unosi određene promjene, ali potražnja za naftom također postupno raste. Na kraju, prema ovoj analizi, potražnja za naftom će premašiti ponudu iz nalazišta, i takozvano tekuće zlato će se početi smanjivati i nestat će za oko 50 godina.

Naravno, moguće je da će se u budućnosti situacija promijeniti, odnosno da će potražnja za naftom prestati rasti. Trenutno se svijet počinje odricati nafte kao glavnog izvora goriva za automobile.

Na primjer, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, potrošnja nafte će dostići svoj maksimum do 2030. godine i nakon toga će početi opadati. Dakle, potpuno je moguće da nafta traje mnogo duže od 50 godina. Ali prije ili kasnije, čovječanstvo će se ipak morati suočiti s njenim nedostatkom.

Vlada FBiH zainteresirana za kupnju terminala za naftu i naftne derivate u Čapljini

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.