Znakovi koji otkrivaju jeste li kritizirani kao dijete

Psiholozi kažu da su posljedice kritiziranja u djetinjstvu često vidljive tek u odrasloj dobi, ali kako ih prepoznati?

Iako su svi roditelji povremeno skloni kritiziranju djeteta, s tim se itekako može pretjerati, upozoravaju psiholozi.

Mnogi roditelji, i to najčešće sasvim nesvjesno, svojim ponašanjem i odnosom prema djetetu dovode do štetnih posljedica za njegovo mentalno stanje. Jedan od uzroka je upravo pretjerano kritiziranje, pišu Index mame.

Navodno postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da su nas roditelji previše kritizirali kad smo bili djeca. To podrazumijeva sljedeće:

 • sklonost perfekcionizmu
 • nesigurnost
 • stalno zamišljanje najgorih scenarija
 • stalnu potrebu za ispričavanjem bez razloga
 • probleme s povjerenjem.

Kako dodaju psiholozi, sve su to znakovi koji u većini slučajeva otkrivaju da je osoba kao dijete odrastala s roditeljima koji su bili skloni kritikama svaki put kada nešto nije bilo po njihovom. To se često smatra i vrstom emocionalnog zlostavljanja.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Čudo ste vi novopečeni psiholozi,samo okrivljuje te nekog,koji je cilj,rasturiti obitelj.I tebe su gonili roditelji kako su najbolje znali,vjerovatno sad ti vršiš mobing nad njima ponovo misliš pa roditelji su krivi.Kada ste toliko pametni put vrtića i odgojite nam djecu….šuplje priče ..

  • Obitelji ne rasturaju psiholozi, nego nezdravi obiteljski odnosi puni: nepostivanja, nepovjerenja, nedostatka ljubavi. Ako se djecu terorizira dok su mali, na njih se galami, ne postuje ih se, zastrasuje, grubo sankcionira, ne zabavlja se njima…naravno da ce izrasti i ostati cijeli zivot emocionalno i psihicki nezrele osobe. Zasnovat ce obitelji i krug ce se nastaviti u sljedecoj generaciji.

   • Gost ispravno,nisu svi roditelji završili psihologiju,niti su kroz školovanje učili kako odgajati dijete,sad puste teorija.Kako danas odgajati i ko??Vrtići škole fakulteti i sve u krug.Roditelji trče za zaradom,napeti ,da bi uspjeli i mislite da će bolje odgojit djete nego što su ranije odgajali.Zar nevidite kakva su današnja djeca pune članke po novinama,znam odgovor.Danas djecu odgaja društvo jer roditelji rade od jutra do mraka,sve će vrijeme pokazati pa će te promijenit teoriju kritičnosti i modernizma …

 • Nije mi jasno kako su generacije i generacije roditelja prije nas odgojili toliko djece bez pomoci ovih danasnjih psihologa. Uz pusto deranje i degenek odgojila se masa djece i gle cuda , djeca nisu mogla biti bolja. Danas uz svu tu struku i znanost te pod navodnicima humanijim odgojom djece , nikad goreg ponasanja djece u drustvu medju vrsnjacima ali isto tako prema starijim osobama. Cudno cudno veoma cudno ?!?!

  • Prate zapadnjačke fore i pričaju kao da će djeca od novih generacija biti bolja.Nažalost neće,ovim modernim načinom bit će sve gora,sve pod krinkom ljubavi,to je zamka zapada,iza koje se krije slobod opet zamka,jer sloboda bez odgovornosti je propast morala itd.Stega i čvrst odgoj prave vojnika i svakog čovjeka.
   .

  • Pa zar se nisu prije svakodnevno tukli decki na skolskom dvoristu, djeca iz slabostojecih obitelji su bila maltretirana, izrugivalo im se, tukli se tipovi navodno zbog cura, generacija prije toga je “potezala nozeve”, bilo je i ubojstava, djecu se tuklo.
   Ne bi se bas moglo reci da je to normalan i dobar odgoj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.