Značajne promjene za useljenike u Njemačku, pripremaju se novi uvjeti rada u pet faza

Novi plan integracije migranata u njemačko društvo, sustav obrazovanja i tržište rada je izrađen, a iza njega stoji kancelarka Angela Merkel, prvi ljudi saveznih pokrajina te građanski sektor.

Plan bi trebao vrijediti najmanje deset godina, a na ovom se Nacionalnom akcijskom planu za integracije radilo tri godine, u njegovu stvaranju sudjelovalo je 300 predstavnika njemačkih država, gradova te 75 migrantskih organizacija. Usvojen je na velikom summitu kojem je predsjedavala Annette Widmann-Mauz, njemačka povjerenica za integraciju, prenosi Večernji list.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traži se one koji su voljni obrazovati se i raditi kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalificirana radna snaga.

Druga bi faza uključivala mjere početne integracije kao što su učenje jezika, savjeti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća bi faza bila posvećena uključivanju i sudjelovanju u njemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju na tržište rada, ali i građanski angažman, gdje je očito kako se od novih useljenika u Njemačku očekuje da sudjeluju u općem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnjaka iz zemlje iz koje potječu.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućivanje useljenicima da ravnopravno sudjeluju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle potiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susjedima i njihovim društvom kojega useljenici postaju dio. Tu se podrazumijeva povećanje stupnja naturalizacije, građanskog obrazovanja i sudjelovanja u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o poduzetništvu i o javnom sektoru.

Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma. Novi plan podrazumijeva i novo zanimanje – “integracijski nadzornik”, slobodno bismo preveli.

Riječ je o Nijemcu koji bi mentorirao aplikante za migraciju u Njemačku kako bi se izbjegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan suživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali u najveću njemačku ekonomiju.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Zainteresiran sam za povratak kući, u svoju lijepu domovinu. Zašto da gradim Njemačku kad se još što šta ima kod nas graditi. Pogledaj te građevinu na Trnu, pogledajte da kod nas ima novca kad samo vidim kakva se auta voze, te znam da oni koji ih voze nemaju baš velik kapacitet. Nigdje lakšeg života kao u Hercegovini, pođoni obraz, učlsni se HDZ i imaš pravo na mnogo toga što pošten čovjek nebi… Nije mi jasno otkud ove silne neistinite informacije. Hrvati u njemačkoj su dobrodošli, marljivi i vrijedni, dobro plaćeni po zasluzi. Izuzetci su ako netko nezna. Jezik pa rade kod naših “Hrvata” onda normalno “Zna Se” da će biti zakinuti za mnoštva prava koja normalan svijet ima, baš kao u Hercegovini…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.