Zlatko iz Kiseljaka borio se skoro 100 dana protiv koronavirusa

Prethodnih mjeseci bolnice širom BiH maksimalnim naporima borile su se protiv koronavirusa.

Takva borba bila je i u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik i Hrvatskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj. Zaposlenici ovih bolnica krajnjim naporima izliječili su mnogo pacijenata. Jedan od njih je i Zlatko Anđelić koji se protiv virusa borio skoro 100 dana.

Zlatko Anđelić iz Kiseljaka nakon što se zarazio Covidom-19, na hospitalizaciji u bolnicama, bio je čak 97 dana. Četiri dana u travničkoj bolnici, a 93 u Novoj Biloj.

Da sam se bojao, nisam se bojao. Što se tiče mog sjećanja mog boravka u bolnici, sjećam se prvih dana u Travniku i nekoliko dana u Biloj s početka, poslije se ne sjećam ničega pred sami izlazak, možda jedno 15 dana pred izlazak. To razdoblje mi je izmiješano, ispričao je Zlatko Anđelić za N1 televiziju.

Anđelić je na respiratoru u Hrvatskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić proveo mjesec dana. Liječnici ove bolnice i sami su se borili s koronom, 80 od 250 zaposlenika i samo je bilo pozitivno na Covid.

Zlatko Anđelić koji je kod nas boravio 93 dana, od toga 33 dana bio je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, s brojim komplikacijama. Dogodili su se reanimacijski postupci, poremećaji rada srca i prestanak rada srca. I tako da su poduzete na vrijeme mjere da se pacijent izreanimira i oporavi, rekao je Mile Milanović, specijalist anestezije s reanimacijom.

Oporavljali su se pacijenti i u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik. Radilo se predano i timski.

Od 134 kreveta u tom razdoblju imali smo po 130 zauzetih. Od toga je bilo 70 Covid pozitivnih, a oni koji nisu bili pozitivni su testirani i bili su sumnjivi slučajevi na Covid, naveo je prim.dr. Emir Abdulović, ravnatelj JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Prim.dr. Allouch Ghassan, pulmolog je istaknuo:

Stvarno smo se mi svi borili. Od ravnatelja do portira. Izborili smo se i ima rezultata hvala Bogu.

Zdravstveni radnici travničke bolnice morali su ostati mentalno jaki pored svih prizora koji su svakog dana u korona vrijeme gledali.

Nisam bila izložena direktno sa pacijentima, ali sam po priči njihovoj čula da su jako preživljavali momente kad dođe neko mlad i izgubi bitku za život. Iako se pružila adekvatna pomoć, kisik i sve, kazala je za N1 glavna sestra Azra Buljaubašić.

Zdravstveni radnici nisu imali privatnog života, jer su 24 sata provodili na poslu, pa su kažu izgubili dodir s realnošću.

Na upit novinara: Kako ste?, glavna sestra je kazala:

Nije nas to dugo nitko pitao. Haha. Pa dobro. Bili smo i tada dobro. Baš smo imali dobru ekipu. Radili smo stvarno udarnički i sve smo stizali, odgovorila je Željka Matković, glavna sestra Covid odjela.

Mirzada Islamović, nadzorna sestra intenzivne njege, navela je da su se trudili maksimalno da pacijent ne osjeti nikakav nedostatak bilo čega. Ovo razdoblje trenutno je olakšanje i za nas i pacijente, vjerujte mi”, dodala je.

Studeni i prosinac bili su mjeseci u plućnoj bolnici u Travniku gdje su zdravstveni radnici imali najviše posla boreći se protiv koronavirusa. Danas je pandemija utihnula malo, ali i rad medicinskih i zdravstvenih radnika se isplatio, tako da se na ovom Covid odjelu nalazi samo 18 pacijenata.

Mi smo jučer primljeni ovdje, bili smo u lošem stanju, danas se ekstra osjećamo. Terapije koje primamo su dobre i djeluju nam. S kompletnom uslugom smo prezadovoljni, kazala je jedna covid pacijentica.

Druga covid pacijentica sa kojom su razgovarali novinari N1 televizije navela je da je medicinsko osoblje odlično.

Nemam što reći, kapa do poda. Od sestara, tehničara do doktora. Vrh, kazala je.

Zlatko Anđelić ističe da ne postoje riječi kojima bi mogao zahvaliti zdravstvenim radnicima obje bolnice.

Kad bih im mogao nešto dati. Ne mislim materijalno. Ne dao Bog da budu bolesni, da bi im trebalo krvi, ili kao što se kaže bubreg, dao bih im, jer su pravi ljudi. I takvih ljudi nama u ovoj našoj BiH treba, rekao je Anđelić.

Zlatko za kraj poručuje svima da se ne plaše, jer BiH ima sjajne medicinske i zdravstvene radnike.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.