Zlatko Dalić zarađuje više od španjolskog izbornika

Izbornici reprezentacija na sve su nižoj cijeni, a hrvatski će i u Rusiji biti među slabije plaćenima, ali ipak dalje od samoga dna nego što je bio na ranijim svjetskim prvenstvima.

Rezime je to Goalova istraživanja o plaćama izbornika reprezentacija koje će igrati idućega ljeta u Rusiji.

Mnogi su od njih upravo ovih dana zaradili svoje bonuse , neki i pregovaraju o novom ugovoru, a postoji i reprezentacija koja je otišla na SP pa smijenila izbornika i još čeka novoga – Srbija .

Hrvatski su mediji ovih dana pisali kako je Zlatko Dalić dobio ugovor do Eura 2020., s plaćom od 40.000 eura mjesečno. A gdje je s tih 480.000 eura godišnje u usporedbi s ostalim izbornicima?

Dalić je plaćeniji od islandskog kolege Hallgrimssona, pa i poljskog Nawalke, koji radi za 250.000 eura godišnje, dok je švicarski izbornik Vladimir Petković plaćeniji jer zarađuje 650.000 eura.

No, pravo je čudo što će španjolski izbornik Julien Lopetegui u Rusiji biti – pri dnu! On, naime, radi za svega 250.000 eura godišnje! Zasad mu je financijski motivirajuć ugovor koji je imao s bivšim klubom Portom, prema kojem se u slučaju otkaza i idućeg posla na kojem bi zarađivao manje, Porto obvezao plaćati mu razliku!?

U Portu je imao godišnju plaću 1,1 milijun eura, što znači da mu je portugalski klub, nakon što je Lopetegui preuzeo španjolsku reprezentaciju, isplatio 850.000 eura.

Istina, Vicente Del Bosque zarađivao je 2,2 milijuna eura, ali plaća mu je rasla kako je osvajao trofeje. Lopeteguija to tek možda čeka…

Svi oni zajedno ne zarađuju koliko najplaćeniji europski izbornici. A na vrhu je njemački šef Joachim Löw s tri milijuna eura godišnje.

Stanislav Čerčesov domaćina Rusiju vodi za 2,6 milijuna eura, Fernando Sanos europskog prvaka Portugal za 2,5 milijuna, kao i Julian Lopetegui Španjolsku, Didier Deschamps Francusku za milijun i pol, dok Englezi imaju najjeftinijeg izbornika u zadnjih 17 godina!

Gareth Southgate radi za dva milijuna eura godišnje, dok su njegovi prethodnici imali čak i višestruko više: Fabio Capello 6,8 milijuna, Roy Hodgson gotovo četiri milijuna, čak i ‘budala s kišobranom’ Steve McClaren 2,8 milijuna! A zadnji koji nije prešao dva milijuna eura bio je Kevin Keegan, koji je 2000. radio za 700.000 funti godišnje (u današnjem omjeru to je 780.000 eura).

No, Southgate je navodno dobio bonus od 280.000 funti za plasman na SP, a čeka ga i bogata premija za eventualni uspjeh u Rusiji.

Među najplaćenijim izbornicima u Rusiji bit će i Brazilac Tite , s 2,8 milijuna eura godišnje, dok je ona argentinskog šefa Jorgea Sampaolija 2,1 milijun eura.

I José Pekerman na klupi Kolumbije zarađuje više (2,5 milijuna), dok Ricardo Gareca vodi Perú za milijun godišnje, kao i Oscar Tabárez Urugvaj.

Čak i bogati Korejci prilagodili su se tržištu pa – smanjivali plaće. Tako Shin Tae-yong radi za 385.000 eura, dok su istu reprezentaciju ranijih godina vodili Guus Hiddink za 930.000 eura i Dick Advocaat za 770.000 eura.

Vahid Halilhodžić radi u Japanu za dva milijuna eura, Carlos Queiroz u Iranu za 1,7 milijuna, dok najlošija reprezentacija ima najskupljeg čovjeka na klupi: Edgardo Bauza vodi Saudijsku Arabiju za tri milijuna eura.

S druge strane, i siromašni Afrikanci drže korak. Argentinac Hector Cuper zarađivao je 65.000 dolara mjesečno kad je preuzeo Egipat u ožujku 2015., nakon što se plasirao na afrički Kup nacija, ugovor mu je povećan na 72.000 dolara, a plasman na SP aktivirao je još jednu klauzulu, pa je zaradio premiju od 500.000 dolara i sada ima plaću 90.000 dolara mjesečno, odnosno 850.000 eura godišnje.

Nigeriju vodi Gernot Rohr za 500.000 eura godišnje, Maroko Herve Renard za 720.000 eura, Tunis Nabil Maaloul za 400.000 eura

(Goal.hr)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.