Život leti kapetane: Da je živ, Dražen Petrović danas bi proslavio 55. rođendan

Na današnji dan rodio se Dražen Petrović, najbolji europski košarkaš svih vremena.

22. listopada 1964. godine rodio se jedan od najvećih hrvatskih sportaša, a i uopće s ovih prostora, jedinstveni i neponovljivi Dražen Petrović, piše Sport klub.

Da je život pravedan danas bi legendarni Dražen Petrović bio s nama i slavio 55. rođendan. Ipak nažalost nije, ali Dražen samo fizički nije s nama, jer legende žive vječno.

Sav život je, ionako, samo san, a san su i sami snovi.

Petrović se smatra jednim od najvećih, a za mnoge i najvećim europskim košarkašem svih vremena. Uostalom i brojne košarkaške legende poput LeBrona Jamesa, Jasona Kidda, Reggie Millera i brojnih drugih su to izjavile.

“Košarkaški Mozart” je dobio nadimak zbog svoje jednostavnosti i ljepote u igri.

Igrao je za brojne klubove, a karijeru je počeo u svojoj Šibenci gdje je prvi puta svijetu pokazao svoj talenat.

Nakon toga prelazi u Cibonu koju je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Tada prelazi u španjolsku momčad Real Madrid, gdje je bio obožavan od suigrača i publike jer je i tu momčad ovjenčao trofejima.

Iako ga Real nije želio pustiti u NBA ligu, ipak su morali popustiti nakon sudske tužbe i Dražen Petrović je potpisao za Portland Trail Blazerse.

Nakon što se u Portlandu, radi čudne politike kluba i tadašnjeg trenera, nije uspio snaći, dvije godine poslije odlazi u New Jersey Netse, gdje je bio nezaustavljiv.

1992. godine bio je najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), a i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej koji je dobio je i onaj najboljeg beka pucača NBA te sezone.

Kasnije je većina europskih igrača rekla da je upravo Petrović pokazao put i dokazao da Europljani mogu uspjeti u NBA ligi.

Jedan od okršaja s Michaelom Jordanom na Olimpijadi 1992.

Hrvatsku je 1992. godine odveo do srebrne medalje na Olimpijskim igrama, rezultat kakav više Hrvatska nije bila niti blizu ponoviti. To je bilo srebro zlatnog sjaja, jer su poraženi od nedodirljivog američkog “Dream Teama”.

O Draženovoj karijeri bi mogli još toliko toga napisati, od rekordnih 112 koševa u jednoj utakmici do okršaja s Michaelom Jordanom i još brojnih uspjeha.

Onaj kobni dan nećemo spominjati jer danas slavimo, a Dražen ionako živi vječno.

Za kraj uživajte u predivnoj izvedbi Klape Kampanel u čast našega Dražena…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.