Život leti, Kapetane: 30 godina od preranog odlaska Dražena Petrovića

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je Dražen Petrović.

Dražen se tog 7. lipnja zaputio na okupljanje reprezentacije koja se pripremala za put u poljski Wroclaw na utakmicu protiv Slovenije.

Nije trebao biti tamo budući da se Hrvatska već bila plasirala na Europsko prvenstvo i utakmica je bila nevažna, ali reprezentacija mu je bila svetinja.

Kobnog dana ušao je u crveni Golf u kojem je na mjestu vozača sjedila Klara Szalantzy, njegova tadašnja djevojka, dok je na stražnjem mjestu bila košarkašica Hilal Edebal.

Krenuli su za Munchen, a Dražen je javio izborniku Mirku Novoselu i suigračima da će se pojaviti na treningu u Zagrebu, no Europsko prvenstvo nekoliko tjedana kasnije nije dočekao.

Na putu je poginuo u prometnoj nesreći, za koju nitko nije odgovarao, a ta je vijest u crno zavila hrvatski sport, kao i cijeli svijet.

Sprovod je održan četiri dana kasnije na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na njemu se prema nekim procjenama okupilo oko 100.000 ljudi.

Njegov dres s brojem 3 su Metsi umirovili, primljen je u košarkašku Kuću slavnih, dvorana je dobila njegovo ime, dobio je svoj muzej…

Povodom njegove smrti, u njegovom rodnom gradu Šibeniku danas se održava manifestacija „30 godina bez Dražena“ u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza, OKK Dražen Petrović i Grada Šibenika.

Tužna 30. godišnjica tragičnog stradanja Dražena Petrovića bit će obilježena prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu.

Košarkaškog Mozarta prisjetit će se brojni Šibenčani te izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, sportskih klubova i udruga.

U sportskoj dvorani na Baldekinu, započet će i košarkaški turnir U-20 reprezentacija na kojem sudjeluju Kanada, Crna Gora, Češka i Hrvatska.

Na tvrđavi Barone u subotu, 10. lipnja u organizaciji Kulturne Udruge ‘Šibenska kartulina‘, a u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom grada Šibenika i JU Tvrđava kulture,  bit će prikazan film „Naš Mali“, autorice Ivane Guberine.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Bio je i ostao najbolji Hrvatski košarkaš svih vremena.Hrvatska košarka s njim i poslije njega nije ista.Još se nije u Hrvatskoj rodio košarkaš takvog profila a teško će se i roditi.Kao da je njegovom smrću umrla i Hrvatska košarka.Ipak život leti kapetane,a mi koji pamtimo tvoje maestralne partije na parketima gdje si igrao još se uvijek nadamo kako će sjeme tvog talenta iznjedriti nekog sličnog tebi.Nikad istog ali sličnog koji će Hrvatsku košarku vratiti tamo kamo pripada, u sami svjetski vrh.
    Počivao u miru Božjemu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.