Zimski uvjeti na cesti od 15. studenog: Kazna za nepoštivanje 40 KM

Od 15. studenog, bez obzira na vremenske uvjete, na snagu stupa zakonski propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva putnička i motorna vozila u BiH koje vrijedi do 15. travnja sljedeće godine, javlja agencija Anadolija.

Prema prizorima iz automehaničarskih radionica, vlasnici automobila u Sarajevu uvelike se pripremaju za zimske uvjete vožnje dok vulkanizeri ističu kako imaju pune ruke posla. Poručuju kako je savjet svim vozačima da posjete ovlašteni servis kako bi obavili tehnički pregled kompletnog vozila i tako spremno dočekali zimu.

“Za teretna vozila i autobuse potrebna je zimska oprema u koju se ubraja i lopata i vreća pijeska i ono što je važno – vozila ne mogu koristiti gume sa čavlima”, kazala je stručna suradnica za sigurnost prometa u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK) Mersiha Imširović.

Zimske gume, kako je istaknula, imaju do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetnih guma. Pored toga, pravilo je da se one koriste tijekom zimskih mjeseci bez obzira na to ima li na cesti snijega ili ne. Najveća prednost zimskih guma jeste bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.

Imširović je rekla kako će vozači u BiH koji se ogluše na zakonsko propisano posjedovanje zimske opreme od 15. studenog biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 40 konvertibilnih maraka (KM).

Osim zimskih guma, nepovoljne temperature, klizava cesta, sol i pijesak na ulicama u zimskom razdoblju još više dovode do izražaja tehničke slabosti automobila stoga je važno provjeriti i tekućine u vozilu.

Imširović ističe kako vozači trebaju koristiti ulja manjeg viskoziteta jer se motorno ulje na niskim temperaturama zgušnjava zbog čega je teže upaliti motor.

Također, tekućine za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja kako ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara.

(Anadolija)


7 komentara

  • je baš ste pametni…a šta ovih prethodnij jutara (nije jutros al bio je) kad je bio minus…Vas dva niste svjesni da osim sebe ugrožavate i nas ostale svojom glupošću..POLICIJO zaustavljaj i kažnjavaj …….imate protekt sve 4 za 200 KM to može svatko ,ko može auto imati ,staviti..dakle

  • Moj felix, malo mraza malo nogu s gasa mada ne znam da je na suhi minus bez snijega ili predhodno kise ikog izbacilo s ceste. Reci mi sta kad se zimska guma ugrije po danu i tako par puta, znas da gubi svoja svojstva, otvrdne i onda je mozes bacit da ima i dva centa rabe…zimske gume ne gube svojstva kad je dnevna najveca temperatura do max 17℃.

    • da da..sigurno da je tako, samo iste su “made in europa” i imaju sve potrebne certifikate i ZIMSKE SU GUME..znam desetine ljudi što voze i ne žale se, ja osobno preferiram Michelin (zimske) i isti trenutno imam, al sam siguran da su protektirane bolje mali milion puta od ljetnih…tako ne pričaj gluposti molim te

    • ne pričaj gluposti b.o.ga ti….odakle ti te informacije…..zimska guma ne može gubiti svojstva bez da se asvalt počne zagrijavati na vrlo visokim temperturama a te su preko 30C…ako nemaš para ne stavljaj, al ne pričaj da ne treba, da ne treba ne bi bile obvezatne

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.