ZHŽ: Za četiri mjeseca prođu gradivo školske godine, program nabijen

Devetogodišnje obrazovanje otkada je uvedeno u Zapadnohercegovačkoj županiji zadaje muke svima. Ministrima i Vladi radi dodatnog izdvajanja novca za zapošljavanje prosvjetnih djelatnika, učiteljicama jer smatraju da ne rade onoliko koliko bi trebale (prvi razred traje samo 4 mjeseca), roditeljima jer nastava traje svega nekoliko sati i djeci jer im se uzima godina igranja. Posljednjih dana pitanje devetogodišnjeg obrazovanja u ovoj županiji ponovno je pokrenuto.

Ovoga puta reagirale su učiteljice koje smatraju kako je program koji pohađaju djeca u ovoj županiji prenatrpan za period u kojem se izvodi.

“Za četiri mjeseca oni prođu program koji je predviđen da se predaje čitavu školsku godinu. To je tako ubrzano i nabijeno da djeca to jedva izdržavaju.

Novo znanje koje dobiju jedan dan jednostavno istiskuje ono što su jučer naučili i to je strašno, pogotovo za šestogodišnjake”, kazala je jedna od učiteljica za Večernji list koja od ove godine treba preuzeti prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja.

Ona je navela da su učitelji zbog ovog problema tražili pomoć UNICEF-a, OESS-a, Ombudsmana za ljudska prava u BiH kao i od Ministarstva civilnih poslova BiH, ali da se do sada nijedna od ovih institucija nije adekvatno zauzela za ove učenike.

To je Večernjem listu potvrđeno i iz Aktiva stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola ZHŽ. Oni su, naime, već drugu godinu zaredom uputili pismo Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ u kojem se kao stručni suradnici očituju o predmet: očitovanje stručnih suradnika o promjenama u devetogodišnjem obrazovanju. Tvrde kako pri sastavljanju ovog skraćenog plana i programa za prvi razred nisu bili pozvani dati svoje mišljenje. bez priprema za polazak u školu.

“Prvi razred sadrži mnogo nastavnog gradiva i priprema koje se ne mogu ispredavati i naučiti u tri mjeseca. Broj dnevnih sati koje ste predvidjeli (4 ili 5) također je preveliko opterećenje za djecu koja neće biti pripremljena za taj način rada. Smatramo da će se djeca naći u lošem položaju jer će biti opterećena nastavnim gradivom, izgubljena u novoj sredini, a mnoga od njih će doći nepripremljena (jer nisu išli u predškolske ustanove, nisu se naučili na rad i sudjelovanje u školskom okruženju)”, navode stručni suradnici u svom pismu.

Učitelji, također, ističu kako je moguće da zbog smanjenog programa djeca koja završe osnovnu školu u ZHŽ-u neće moći upisati srednju školu u nekoj od drugih županija. Ovu tvrdnju demantirala je ministrica prosvjete ZHŽ-a Helena Lončar, koja tvrdi da je program napravljen u suradnji sa stručnjacima te da djeca iz ove županije bez problema mogu školovanje nastaviti bilo gdje u BiH ili u Republici Hrvatskoj. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)16 komentara

 • Dok god u ministarstvu može bit prosvjetna inspektorica Nada Đerek koja umjesto da radi svoj posao ona provodi samovolju šta može se očekivat da krene naprijed…???

 • kako je tek nastavnicima koji godinama trpe sranja od strane ministarstva a ne manjka sranja ni od strane roditelja a sad još vraćaju od svojih plaća novac što je neki zapadnohercegovački sanader pokrao eeeeeeeeeee jadu naš

 • A s kojim je to “stručnjacima” ministrica napravila ovaj teror nad prvim razredom? Za što su stručnjaci? Za mučenje ili…?

 • devetogodišnje školovanje je ništa veliko. vratiti osmogodišnje i priča završena. djeca uče dvije godine ono što se učilo 100 godina jednu godinu. samo zaglupljuju djecu

  • Učenici u prvom razredu uče velika tiskana slova a u drugom razredu mala tiskana slova????, istraživanja pokazuju da su sposobna istovremeno naučiti i velika i mala slova. Iz matematike u prvom razredu uče brojeve do 10, kako se pišu, i u drugom razredu ponovo uče brojeve do 10 kako se pišu. Iz prirode i društva sadržaji su isti.
   Drugo polugodište drugog razreda je ostalo je isto kao i drugo polugodište prvog razreda u osmogodišnjoj školi, samo je prvo polugodište je razvučeno na prvi razred i pola drugog.

 • Pa nek se ukine devetogodišnje a vrati osmogodišnje školovavnje. NEĆE, MORA biti devetogodišnje! Isto tako ovi naše male glavice koje su završile ovaj prvi razred moraju tj. očekuje se od njih da znaju čitati tekst velikim tiskanim slovima i … I zanima me ako je dijete od ova 4 mj bilo bolesno 1mj jeli uopće po zakonu završilo taj razred? I baš me zanima gdje je novac koji se uštedio skraćivanjem1.r?

  • Tko kaže i gdje piše da treba znati čitati tekst velikim tiskanim slovima? Netko zlostavlja to dijete. Čula sam da su djeca dobivala tekstove po cijelu stranicu. da nauče čitati. Netko je debelo pogtiješio.
   Treba znati pročitati i napisati kraće riječi i jednostavne rečenice, prema sposobnostima djeteta! Dijete ne smije zamrziti školu

   • Očito su roditelji debelo pogriješili.
    Mogu li znati što znače diktati od pet rečenica? U početku su kraće i riječi i rečenice ali kasnije “opleti”!

 • pitajte ministricu i ministre u našoj županiji zašto samo naša županija ima skraćeni program za prvašiće.Kada su neki dan profesori upozoravali na prosvjedima da je to kršenje djetetovih prava roditelji su se smijali i govorili da ništa ne rade(profesori):ja predlažem da se za sve razrede napravi plan i program u trajanju od 4 mjeseca,kad smo pametni.

 • šta će reći budale koji to odobravaju(skupština,ministri,vlada i dupelisci u županiji koji pišu komentare za vlast)?tko nam sjedi u skupštini,pola nepismenih,primaju plaću od 2500-3500 KM,u 10-12 sati svi po kafićima,večeras će žderati na račun na turniru itd.,itd.,pa dokle ljudi moji samovolja pojedinaca ide

 • neka mi netko kaže što su uradili ovi na vlasti posljednje dvije godine osim što su zadužili županiju za dodatnih 20 milijuna maraka:ako se kaže da su ovi prije njih krivi,kako to da nitko nije osuđen od ovih prije

 • Ovo je totalni promašaj. Devetogodišnja škola je zamišljena u svrhu rasterećenja pa je trebalo gradivo od osam razreda podijeliti na debet. Tada bi to imalo svrhe, a ovako ništa nismo postigli samo se povećao broj. Radio sam u školi u Njemačkoj i dobro znam kako oni to rade. Taj prvi razred bi trebao imati program koji je djeci tog uzrasta moguće savladati i tako bi se rasteretili ostali razredi. Nećemo valjda priznati da su drugi pametniji od nas samo zato što su u Europi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.