ZF demonstrirao kako vanjski zračni jastuk štiti vas i vaše buduće vozilo

Krajem prošle godine ZF Friedrichshafen je predstavio prvi svjetski vanjski zračni jastuk, a od tada je taj sustav dodatno usavršen pa je njemački proizvođač auto dijelova odlučio dodatno nam predstaviti ovu tehnologiju.

Tako je ZF objavio video testiranja bočnog zračnog jastuka za zaštitu od sudara. Prema navodima iz ZF-a bočni naleti na vozilo su među najopasnijim vrstama cestovnih prometnih nesreća. Samo u Njemačkoj u takvoj vrsti prometnih nesreća pogiba oko 700 ljudi godišnje, što je skoro trećina svih smrtnih slučajeva.

U ZF-u vjeruju da bi primjena ovog sustava zračnih jastuka spasio veliki broj života i smanjio ozbiljnost ozljeda putnika za oko 40%. Razlog za ovakve tvrdnje je činjenica da njegovom primjenom, u području vrata između A i C stupa, smanjuje penetracija drugog vozila za oko 30% što značajno pospješuje šanse za preživljavanje putnika u udarenom vozilu.

Zračni jastuci se, kao i unutar vozila, napuhuju neposredno pred udar i stvaraju novu udarnu zonu. Njihova nadzorna jedinica je uparena sa senzorima koji nadgledaju okolinu vozila pa na taj način može prosuditi je li sudar neminovan i hoće li ili neće lansirati zračne jastuke.

Sustav ima oko 150 milisekundi da odluči o svemu tome, što je otprilike jednako trajanju jednog treptaja oka, prenosi Autonet.

Prikazani test bi nam vjerojatno puno više rekao da su korišteni pravi automobili, no za sada se očito testira samo lansiranje zračnih jastuka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.