Žestok okršaj Aleksandra Stankovića i Jelene Veljače užario društvene mreže

Voditelj Aleksandar Stanković i gošća scenaristica i televizijska producentica te jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe Jelena Veljača imali su žestoki verbalni okršaj u emisiji Nedjeljom u 2 nakon kojeg su se užarile društvene mreže.

Spor je nastao nakon pitanja o inicijativi Me Too, koja je nastala nakon slučaja zlostavljanja od strane poznatog producenta Harveyja Weinsteina, prenosi Tportal.hr.

Stanković je pitao veljaču zašto si je Salma Hayek dopustila da je Weinstein zlostavlja i zašto je o tome šutila 14 godina. Voditelj je rekao da mu to ne zvuči uvjerljivo.

To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Ona je proživjela Salma Hayek. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje.

Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći.

Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, da nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći. Nije isto da li muškarac ili žena vode Nedjeljom u 2, istaknula je Veljača.

Kada ju je Stanković upitao bi li se ponijela poput Salme Hayek 2002. godine, ona je odgovorila:

Možda. Zato što je Harvey Weinstein u tom trenutku bog i batina Hollywooda. Svakoj ženi kada dođe do određene točke uspjeha, njoj je nevjerojatno teško. Kolike prepreke mora prijeći i maknuti sa strane. Prva je misao strah hoću li opstati. Jedina osoba koja je odgovorna za nasilje jest silovatelj. Meni je žao da vama nije jasno zašto moćne žene ne prijavljuju i ostaju u tim odnosima, kazala je.

Dodala da je Hayek prijavila nasilja onda kada se osjetila dovoljno snažnom da to napravi.

Gospodine Stankoviću, možda se bojala za vlastiti život, karijeru, za svoju egzistenciju, za svoj status. Ne znam je li bila američka državljanka. Ali poanta je da žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti “abuse” kada god one to žele, rekla je Veljača.

Potom je Stanković pitao Veljaču gdje je po njoj granica između udvaranja i seksualnog uznemiravanja.

Postoji jasna razlika. Udvaranje može biti odbijeno. Čovjek je došao, donio cvijeće, ona je rekla ne… Ako bi stavio ruku na koljeno, a nije bilo dozvoljeno s druge strane, onda je to apsolutno seksualno uznemiravanje, istaknula je Veljača.

Nakon emisije pojavili su se brojni komentarni na društvenim mrežama. Reakcije su podijeljene. Dio korisnika hvali pokrenute akcije i nada se da će doći do promjene društvene klime dok drugi smatraju da organizatori ovakvih akcija imaju druge skrivene motive.

Producent Nebojša Taraba je napisao da je Aleksandar Stanković “naprosto glup i zlonamjeran”.

Navoditi izjave Slavena Letice, idejnog tvorca pamfleta Vještice iz Rija, u razgovoru o nasilju nad ženama, pa onda formirati pitanja na temelju komentara s Facebooka, znači da si ili glup ili zlonamjeran ili oboje, poručio je Taraba preko Facebooka.

Redateljica i vlasnica portala Teatar.hr, Nora Krstulović, je napisala da je HRT doista javni servis Aleksandar Stanković bi još danas dobio otkaz.

Iako ga je realno trebao dobiti davno, dodala je.

Ivana Antunović Jović, novinarka i urednica s HRT-a, samo je napisala:

Bravo Jelena Veljača, a pohvalio ju je i urednik s televizije N1 Ilija Jandrić dok joj odvjetnica Nika Pinter nije naklonjena.

Tu su i neki komentari s twittera od brojnih javnih osoba u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Neznam od ovo dvoje tko mi vise ide na zivce samo se pitam po cemu zasluzi veljača gostovanje jer ovo sto ona radi nigdje veze

  • Mozda zbog filma za odrasle.Svi se rugaju Severini , a ona preteca filmova za odrasle i naravno zastitila se zakonom jer je srpkinja sa dna kace i olos zadnje vrste.Ona se nasla na televiziji pricat o moralu.Istina tesko se odlucit ko je vece djubre.

  • Malo mi je kontradiktorna ova gospođa. S jedne strane preporuča ženama da bježe od kuće s djecom nakon prve prijetnje, a s druge opravdava postupak Salme Hayek što je šutila o zlostavljanju punih 14 godina!? S jedne strane sirotinja koja nema kamo poći, a s druge multimilijarderka koju opravdava za zakon šutnje, a već je u to vrijeme bila bogata da je mogla ne snimati više ništa cijeli život. Ne sviđa mi se baš ni ona ni Stanković, ali treba se nešto pokrenuti po pitanju ženskih prava, koje čak ni crkva ne odobrava, jer i za nju su žene drugotna roba a muškarac Bog i batina. Kao da smo u 15. stoljeću!

  • Ove glumice i pjevacice sto se nakon sto godina jave da su zlostavljane ne treba uzimat nikako za ozbiljno.Za nagrade i uloge su bile spremne na sve , pa eto idem sad rec.Samo se bruka da je uspjela radi nastranog starca.

  • Jelena,Jelena..arogantna si,odvratna,pricas gluposti.,sve zene,cure bise trebale ugledati utebe..tako to vecinom biva,,do 35g nema skim nisi i sta nisi radila i sad ti vertikala,morala..fujjjj..zaomiteee

  • Ne kužim, znači po cijenu slave i snimanja šutiš o silovanju. Pa šuti ga onda cijeli život…Ove ženice nisu spremne sačuvat obraz i čast ako će u životu raditi za male pare i preživljavati…To jedna istinski obrazovana i inteligentna žena ne može, ali da – mogu starlete, instant zvijezdice, šupljače…Di bi ova bila da je nije onaj Roman ubacio u ove vode? A bolje bi joj bilo da nije…Cijeli život s koljena na koljeno…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.