Žestok napad na Google: Uništavaju konkurenciju, a zarađuju milijarde praćenjem naših digitalnih života – Jabuka.tv

Žestok napad na Google: Uništavaju konkurenciju, a zarađuju milijarde praćenjem naših digitalnih života

Sve je više kritika protiv velikih tehnoloških kompanija za koje bi jedan od potencijalnih scenarija budućnosti mogao biti “razbijanje” na više manjih tvrtki koje neće imati toliko moć i skoro pa monopolistički utjecaj kakav danas imaju Google, Amazon i Facebook.

Takve kritike prate i tužbe na koje je, čini se, Google već navikao tako da vijest o novoj tužbi koja je protiv internetskog giganta podnesena u četvrtak nije nikakvo iznenađenje.

Ovog puta tužbu u SAD-u podnijela je koalicija 38 saveznih država, a u njenom centru jest Googleova tražilica. Naglašava se kako Google, zahvaljujući svojoj moći i dominaciji, izbacuje određene stranice i servise iz svojih rezultata pretraživanja kako bi favorizirao svoje servise, dok podatke drugih kompanija kojima prodaje oglase iskorištava kako bi konkurirao tim istim kompanijama.

Državna odvjetnica iz New Yorka Letitia James u objavi za javnost žestoko je napala Google za koji kaže da je iskoristio svoju dominaciju za iskorištavanje i uništenje konkurencije, pri čemu konstantno prate svaki dio naših digitalnih života, od čega ostvaraju milijarde dolara profita, prenosi Zimo.hr.

Od Googlea traže prestanak ilegalnih praksi koje koriste na tržištu pretraživanja te uspostavljanje konkurentnog tržišta.

Na odgovor iz Googlea nije trebalo dugo čekati te je jedan od njihovih direktora Adam Cohen poručio kako se u tužbi traži potpuni redizajn načina pretraživanja koji bi naštetio poslovanju kompanija koje se više ne bi mogle direktno povezati sa svojim klijentima. Također, uvođenjem traženih promjena Amerikancima bi se “oduzelo pravo na pouzdane informacije” te će se upravo na ova dva argumenta temeljiti obrana kompanija pred sudom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.