Žepče prvo u BiH donijelo službenu odluku da je Komšić persona non grata

Općinsko vijeće Žepča, općine u sjevernome dijelu BiH prva je u utorak donijela službenu odluku da se član BiH Predsjedništva Željko Komšić, koji je na nedavnim izborima u toj zemlji izabran glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, proglasi nepoželjnom osobom na području ove općine.

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Žepča klub Hrvata predložio je da se novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić u ovom gradu proglasi “personom non gra“.

Kako su izvijestili iz Radio Žepča, koji objavljuje inforrmacije sa zasjedanja Općinskog vijeća ova je inicijativa usvojena s 15 glasova za, 4 protiv i 6 suzdržanih. Žepče je tako postala prva općina čije je općinsko vijeće i službeno Komšića proglasilo nepoželjnim, šireći tako otpor novoizabranom članu Predsjedništva BiH za kojega hrvatski dužnosnici kažu da je nametnut Hrvatima glasovima Bošnjaka.

Ranije je pet većinskih hrvatskih županija te više od 25 načelnika i predsjednika općinskih vijeća javno proglasilo Komšića nepoželjnim.

Nedavno je 10.000 Hrvata u Mostaru prosvjedovalo protiv izbora Željka Komšića za člana predsjedništva.

Zbog njegova izbora koji je rezultat odredaba izbornoga zakona prijeti politička i ustavna kriza u zemlji. Na izborima je Komšić glasovima Bošnjaka pobijedio Dragana Čovića za kojega je po tvrdnjama iz Hrvatskog narodnog sabora  BiH glasovalo 80 posto Hrvata.

Na legalni ali ne i legitimni Komšićev izbor reagirao je i hrvatski premijer Andrej Plenković na zasjedanju Europskog vijeća kazavši da je to suprotno političkoj volji tamošnjih Hrvata, nije dobro za BiH i njezin europski put.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.