Zenički rudari obustavili rad zbog blokade računa i neisplaćene plaće

Rudari druge smjene Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, čiji je račun blokiran još krajem prošlog tjedna, nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Elvedin Avdić.

On ističe kako zbog ponovne blokade računa od strane Gradske uprave Zenice zbog oko 3.000.000 KM neplaćenih zateznih kamata za dug po osnovi komunalno-građevinskog zemljišta, za koji je isplaćena glavnica, ni danas neće dobiti plaću za veljaču te naknadu za topli obrok za siječanj.

Prema kolektivnom ugovoru, rudarima se plaća za prethodni mjesec treba isplatiti do 25. u mjesecu.

Rudari su stupili u radnički neposluh, o čemu su obavijestili Sindikat. Mi smo se okupili u zgradi Doma rudara i nećemo napuštati prostor, a u utorak ćemo se okupiti ispred Gradske uprave i zgrade Uprave poduzeća, kazao je Avdić.

Dobili smo potporu i svih sindikalnih organizacija rudnika iz koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a u utorak su najavili da će nam, kao potporu na prosvjedima, svi poslati po autobus svojih radnika da nam se pridruže u borbi za naša prava, najavljuje Avdić, te ističe kako su rudari dosta trpili.

Posljednji put račun ovog poduzeća bio je blokiran u studenome 2022. godine, a rudari su zbog nedostatka novca za plaće, topli obrok i regres u radničkom neposluhu bili i krajem siječnja ove godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.