Žene u Švicarskoj prosvjedovale zbog obiteljskog nasilja i razlike u plaćama

Žene širom Švicarske prosvjedovale su u nedjelju zahtijevajući jednak tretman i prestanak nasilja.

Prošle godine pola milijuna ljudi marširalo je da bi ukazalo na lošu reputaciju države u pravima žena.

Ovogodišnja verzija onoga što organizatori nazivaju “Ženski štrajk” nije bila toliko širokih razmjera s obzirom na ograničenja uvedena zbog pandemije koronavirusa.

Za mene je to emotivno jer dižem glas za sebe, ali i za svoje sestre, za djecu koja su izgubila roditelje, a također i za svoju majku koja bi digla svoj glas još i više da je ovdje, kazala je Roxanne Errico 19-ogodišnja studentica koja je rekla da joj je majku ubio nasilni momak.

Druga stanovnica Ženeve, Rose-Angela Gramoni, rekla je da se pridružuje svim prosvjedima žena još od 1991. godine.

Sada mogu umrijeti u miru, sljedeća generacija je ovdje da preuzme stvar u svoje ruke. Mislila sam da smo se izborile za mnoge stvari, ali posao nismo dovršili i nitko nije bio tu da ga dovrši, dodala je sedamdesetogodišnja Gramoni.

Građani Švicarske imaju dobru kvalitetu života, ali ta zemlja zaostaje za drugim razvijenim ekonomijama u pogledu plaće i jednakosti na radnom mjestu, prenosi Reuters.

Žene zarađuju otprilike za jednu petinu manje od muškaraca, što je bolje nego prije 30 godina kada je bilo za trećinu manje, ali je situacija sada gora nego 2000. godine, prema vladinim podacima.

Tisuće sudionika marša u Ženevi i drugim švicarskim gradovima vrištalo je jednu minutu u točno 15.45 sati – što je simbolično jer u tom trenutku radnog dana žene tehnički počinju besplatno raditi s obzirom na jaz u plaćama.

Također su održali minutu šutnje za žene koje su ubili partneri. Učesnici prosvjeda su upozorili na nasilje nad ženama i LGBT zajednicom i podsjetili da je potrebno priznati neplaćeni posao u domaćinstvima.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.