Žene u BiH ne mogu čekati još 20 godina na ostvarivanje svojih prava

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu održanoj 1995. godine, svjetski lideri iskazali su svoje opredjeljenje za budućnost u kojoj su žene jednake s muškarcima. Prije 20 godina kada se svijet okupio na jednoj od najvažnijih konferencija o ljudskim pravima žena, razorni sukobi u bivšoj Jugoslaviji usmjerili su pozornost na slučajeve silovanja i druge ratne zločine protiv civilnog stanovništva na ovom području.

Dva desetljeća kasnije, žene u Bosni i Hercegovini i dalje se suočavaju s izazovima u brojnim oblastima, prvenstveno u oblasti suzbijanja i sprječavanja rodno uvjetovanog nasilja, na tržištu rada i u političkom životu. U BiH, žene nisu zastupljene među ključnim donositeljima odluka i to se u budućnosti treba mijenjati.

Premda je pred nama još uvijek dug put u postizanju potpune ravnopravnosti, napredak u protekla dva desetljeća dokazuje trajnu vrijednost Pekinške konferencije o ženama iz 1995. godine. Danas kada obilježavamo godišnjicu ovog povijesnog događaja, jasno je, unatoč značajnom napretku i mnogo napornog rada, da nejednakosti i dalje postoje u zemljama širom svijeta.

I pored određenih pomaka u posljednjih 20 godina, dinamika je spora i neujednačena. Žene i djevojke u BiH ne mogu čekati još 20 godina na ostvarivanje svojih ljudska prava u cijelosti. Načelo ravnopravnosti spolova mora biti integrirano u logiku razvoja svih oblasti društva, ne samo kako bi se osigurala jednakost između muškaraca i žena, već i da bi razvoj uopće bio moguć.

Ova 2015. godina je odlučujuća. 20 godina nakon Pekinga kada svijet odlučuje o novom planu djelovanja, moramo razviti novu viziju koja se oslanja na prethodna iskustva i utvrđuje nove aktivnosti u borbi protiv novih i preostalih izazova. Danas na Međunarodni dan žena, pozivamo svjetske vlade i vođe da se snažnije angažiraju na pitanjima ravnopravnosti spolova.

U BiH, UN pozivaju vlasti i političke lidere da ulože dodatne napore u snažnijem angažmanu za ravnopravnost spolova, priopćeno je iz UN Women BiH.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.