Zemlja problema: Svaki peti stanovnik napustio BiH

Od svih zemalja zapadnoga Balkana, BiH ima najveći negativni prirast stanovništva, no istodobno po procesu odlazaka je druga, odmah nakon Makedonije.

Pokazali su to podaci iz izvješća Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF) za BiH. Prema tim podacima, od 2000. godine populacija u BiH smanjena je za pet posto, a od 1990. do danas BiH je napustilo više od 20 posto stanovništva. Sve to, kako upozoravaju, ima negativni učinak na gospodarstvo, a realna stopa nezaposlenosti najveća je u regiji.

Niska stopa rađanja i visoka stopa odlazaka mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga, navodi se u izvješću.

To se odražava i na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji je najniži u regiji. Naime, kako pokazuju podaci MMF-a, koje su dobili uz pomoć Europske agencije za statistiku EUROSTAT, BDP iznosi 30 posto europskoga prosjeka, srbijanski 36 posto, makedonski 39 posto, crnogorski 41 posto, hrvatski 60 posto, a slovenski oko 82 posto.

Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH je jedino lošija Albanija, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 22 posto europskoga prosjeka. Za oporavak ekonomije BiH, osim sumorne demografske slike, posebno je otežavajuća niska produktivnost, koja iznosi samo 25 posto produktivnosti u zemljama EU, prenosi Hina.

S obzirom na to da se najavljuje smanjenje plaća u javnom sektoru, taj potez mogao bi dovesti i do određenoga smanjenja plaća i u privatnom sektoru, upozoravaju u MMF-u.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.