Zemlja na putu da postane najtoplija u zadnjih 11.300 godina

Zemlja je na putu da postane najtoplija u posljednjih 11.300 godina, pokazali su rezultati istraživanja, piše France24.

Na temelju uzoraka fosila i drugih podataka skupljenih na 73 mjesta diljem Zemlje, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati povijest temperature na planeti od kraja posljednjeg Ledenog doba prije oko 11 tisuća godina.

Posljednjih 10 godina bilo toplije od 80 posto vremena u posljednjih 11.300 godina

Ustanovili su da je posljednjih 10 godina bilo toplije od 80 posto vremena u posljednjih 11.300 godina. Svi klimatski modeli predviđaju da će Zemljina atmosfera u narednim desetljećima biti toplija nego bilo kada od kraja Ledenog doba, bez obzira na scenarij koji se koristi o ispuštanju stakleničkih plinova.

– Sada već znamo da je na globalnoj razini Zemlja sada toplija nego što je bila ikada u posljednjih 2000 godina – kazao je voditelj istraživanja Shaun Marcott. – Sada znamo i da je toplije nego u većini vremena u posljednjih 13.300 godina – dodao je Marcott.

Temperatura raste od 1,1 do 6,3 stupnjeva do kraja stoljeća

Podaci pokazuju da se Zemlja hladila za 0,8 stupnjeva Celzijevih tijekom posljednjih 5000 godina, no ponovno se povisila tijekom posljednjih 100 godina, posebno u sjevernoj hemisferi gdje je veće kopno i ima više populacije. Klimatski modeli predviđaju da će prosječna globalna temperatura rasti od 1.1 do 6,3 stupnjeva Celzijevih do kraja stoljeća, ovisno o količini ispuštenog CO2 u atmosferu.

– Ono što posebno zabrinjava je da će zagrijavanje biti mnogo jače nego bilo kada tijekom posljednjih 11.300 godina – kazao je paleoklimatolog Peter Clark.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.