Željani Zovko kao i ostalim europarlamentarcima plaća 13.500 KM – Jabuka.tv

Željani Zovko kao i ostalim europarlamentarcima plaća 13.500 KM

Nakon nedavno završenih izbora za Europski parlament te objave rezultata i imena novih europarlamentaraca, mediji u EU bave se i detaljima o njihovim primanjima.

Javnosti u BiH također su to zanimljive pikanterije, posebno zbog činjenice da od 751 zastupnika izabranih iz 28 država članica EU, ima i onih s naših prostora, piše Avaz.

Mandat od pet godina

Najpoznatija je svakako Željana Zovko koja je kao četvrti zastupnik HDZ-a sa 72,92 posto glasova iz inozemstva osvojila još jedan mandat u europskim klupama.

Podsjetimo, od 1979. europski zastupnici se biraju na neposrednim općim izborima na mandat od pet godina. Zastupnici iz Hrvatske biraju se prema proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske. Tako Hrvatska u EP daje 12 zastupnika, a pravo glasa imaju i hrvatski državljani u BiH koji su ponovno birali ovu rođenu Mostarku.

Zovko je, inače, profesorica francuskog jezika. U BiH, bila je, među ostalim, savjetnica za vanjsku politiku predsjedavajućeg Vijeća ministara, zatim veleposlanica BiH u Italiji, prije toga i u Španjolskoj Francuskoj, stalna predstavnica pri UNESCO-u, nerezidentna veleposlanica naše zemlje u Alžiru, Monaku, Andori, Tunisu, šefica ureda bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Kao i za ostale zastupnike u Europskom parlamentu i na nju se odnosi jedinstveni statut koji regulira plaće, naknade, dnevnice, mirovine i ostale privilegije europarlamentaraca.

U pravilu zastupnici dobivaju iste plaće na temelju jedinstvenog statuta koji je stupio na snagu u srpnju 2009. godine, pojašnjava se na službenoj stranici Europskog parlamenta.

Prema tom statutu, plaća zastupnika u EP iznosi 8.757 eura prije oporezivanja. Isplaćuje se iz proračuna EP-a, a nakon odbijanja poreza EU te doprinosa za osiguranje, iznosi 6.824 eura, što je oko 13.500 KM.

Mirovina do 70 posto plaće

Eurozastupnici imaju pravo na starosnu penziju s navršene 63 godine. Penzija iznosi 3,5 posto plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70 posto plaće. Te se mirovine isplaćuju iz budžeta EU, doznaje se iz potpuno transparetnih podataka objavljenih na stranici EP-a.

Kao i zastupnici u nacionalnim parlamentima, zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju niz naknada kao povrat troškova koje imaju u izvršavanju svojih dužnosti. Ovom se naknadom nadoknađuju troškovi u državi članici u kojoj je zastupnik izabran, a uključuje troškove vođenja ureda zastupnika, telefonske i poštanske usluge te kupovinu, rad i održavanje računala i telematske opreme.

Naknada za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj parlamentarnoj godini (od rujna do kolovoza) se prepolovljuje. Iznos naknade je u 2019. godini iznosio 4.513 eura mjesečno.

Na stranici Europskog parlamenta, svi podatci o primanjima zastupnicima su uredno i transparentno navedeni

Dnevnica od 320 eura

Parlament zastupnicima isplaćuje paušalni iznos od 320 eura kojim se pokrivaju troškovi smještaja i povezani troškovi za svaki dan službenog puta u Bruxellesu ili Strasbourgu pod uvjetom da se potpišu na popis pristutnih. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove. U slučaju da zastupnici, čak i ako nazoče sjednici i potpišu se na popis nazočnih, na dane glasovanja propuste više od polovice poimeničnih glasovanja, dobivaju samo polovicu tog iznosa.

Za sjednice izvan EU-a naknada iznosi 160 eura, uz obvezno potpisivanje na popis nazočnih, a iznosi hotelskih računa nadoknađuju se zasebno.

Naknada za opće troškove 4.513 eura mjesečno

Ovom se paušalnom naknadom nadoknađuju troškovi parlamentarnih aktivnosti zastupnika, kao što su najam ureda i troškovi vođenja ureda, telefonski troškovi i pretplate, aktivnosti zastupanja, računala i telefoni, organizacija konferencija i izložbi.

Naknada se prepolovljuje zastupnicima koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj parlamentarnoj godini (od rujna do kolovoza).

Ove godine 2019. ta naknada iznosi 4.513 eura mjesečno.

Povrat putnih troškova

Većina sjednica Europskog parlamenta, poput plenarnih sjednica, sjednica odbora i sjednica klubova zastupnika održava se u Bruxellesu ili Strasbourgu. Zastupnici imaju pravo na povrat stvarnih putnih troškova za sudjelovanje na tim sjednicama ako prilože račune, do najvišeg iznosa cijene poslovnog (ili sličnog) razreda zrakoplovne karte, putovanja vlakom prvim razredom ili 0,53 eura po kilometru za putovanje automobilom (za udaljenosti od najviše 1.000 kilometara), uz fiksne naknade s obzirom na udaljenost i trajanje putovanja kojima se obuhvaćaju ostali troškovi poput cestarina, dodatnih troškova za prtljagu ili troškova rezervacije.

Zastupnici često moraju putovati unutar države članice u kojoj su izabrani i izvan nje, u okviru obavljanja službene dužnosti i u druge svrhe, primjerice radi prisustvovanja konferenciji ili radnih posjeta). Za aktivnosti izvan svoje zemlje zastupnici mogu dobiti povrat putnih troškova, troškova smještaja i drugih troškova povezanih s putovanjem u najvišem iznosu od 4.454 eura godišnje. Za aktivnosti koje obavljaju u državi članici u kojoj su izabrani primaju samo povrat putnih troškova, pri čemu je za svaku državu utvrđen maksimalni godišnji iznos povrata.

Troškovi liječenja

Zastupnici imaju pravo na povrat dvije trećine troškova liječenja. Osim udjela povrata, detaljna pravila i postupci u okviru tog sustava jednaki su onima koji se odnose na službenike EU-a.

Naknada za kraj mandata

Na kraju mandata zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu, istovjetnu njihovoj plaći u trajanju od mjesec dana za svaku godinu mandata. Ta se naknada isplaćuje najviše dvije godine. Ako bivši zastupnik Evropskog parlamenta preuzme mandat u drugom parlamentu ili u nekom javnom uredu, plaća koju dobiva za tu novu funkciju oduzima se od prijelazne naknade. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jednu ili drugu.

Ostala prava

Parlament zastupnicima na raspolaganje stavlja opremljene urede u Bruxellesu i Strasbourgu. Zastupnici se mogu služiti službenim vozilima Parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada.

Za asistente 24.943 eura mjesečno

Mjesečno europarlamentarci imaju na raspolaganju i 24.943 eura za akreditirane asistente u svojim uredima u Bruxellesu i Strasbourgu, kao i u svojim matičnim zemljama.

Zastupnici u EP-u sami mogu izabrati svoje asistente u okviru odobrenih proračunskih sredstava. Najveći mjesečni iznos po zastupniku u ovoj godini od 24.943 eura ne isplaćuje se zastupnicima nego kao plaća asistentima koji ispunjavaju uvjete i imaju važeći ugovor te tijelima zaduženima za ubiranje poreza na primanja.

Zastupnici imaju pravo zaposliti više vrsta asistenata. Prema podacima sa stranice EP-a, akreditirani asistenti Željane Zovko su Xavier Van Loo i Mia Zmijarević, lokalni su Anja Kolimbatović, Stipe Plejić, Ante Škegro, Petra Geček, a kao pružatelje usluga navodi Maju Erić, Jelenu Madarić (Dinkić), Anitu Vlašić i Frana Vončinu.

(www.jabuka.tv)


42 komentara

 • A vi narode, svi u kino i po direktivi glasajte za Željanu i njenu plaću, u prethodnom mandatu od 540 zastupnika proglašena za najmanje aktivnu od sviju

 • I na koncu, na rad Željane Zovko i Ivice Tolića, koji su u Europskom parlamentu zamijenili Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera kada su oni 2016. godine otišli na funkcije natrag u Hrvatsku, ne treba trošiti riječi. Njihovih je tri godine mandata prošlo nezapaženo, što s obzirom na njihov MEP Ranking ni ne čudi.

  • Iskoristili ste svoje biračko pravo i građansku dužnost? Je li Željana Zovko bila vaš izbor ili ne? Možda niste nikako izašli na izbore? E, pa, sljedeća prilika za europske je za pet godina. I taj idući izabranik/ca će imati istu plaću. Možda bude opet ona.

 • Zeljana lobira za one koji su je stavili na listu. U Briselu prica sto joj oni kazu, naravno sve je to lijepo upakovano da se tko ne naljuti. Zeljana je sa ovom funkcijom toliko mocna da i svoje clanove obitelji uze i sire moze ubaciti, uposliti u javne udtanove, poduzeca itd. Mi od njenog mandata necemo imati nista kao ni do sada. Vise vrijedi Bakirov glas i Komsicev u Briselu na zalost nego nasih Evr. parlamentaraca. Ocito imaju bosnjaci jace lobiste i mocnije nego hrvati… Zeljani ce biti lijepo i lagodno jos 4 god s nama isto ili gore. Izborni zakon nista, tv na hrv. jeziku nista.

 • Predivno, a prosjecna placa od 916 KM za 12 mjeseci je 10.992 KM, dakle ljudi koji imaju prosjecnu placu (mala napomena, nekima je i takva samo san 🙁 nece zaraditi za cijelu godinu sto ce žz za 1 MJESEC, pa stvarno JESMO LI SE BORILI ZA OVO da dobro bude SAMO NJIMA, a ne SVIMA

 • Hocei barem skolavti jedno siramsno djete iz BiH..hoce kur…c….nece se ni javiti za nas ko i do sada…a budale koje su glasale za nju..eto vam sada..smije vam se u face…

 • Ovo je tužno i sramota pročitati ako se zna da radnici rade za 600- 700 KM od jutra do večeri cijeli mjesec a umirovljenici koji su odradili 40 godina imaju mirovinu 460 KM i to sa 65 godina života!Radili 40 godina i imaju po GODINI staža jadnih 12 KM mirovinu?!

 • A vi i na sljedećim izborima opet glasajte za druga Dragana i ADZ pa će djeca dezertera i ratnih profitera živjeti još bolje a mi ćemo čistiti još više WC-ova u Njemačkoj.

 • Lažna imformacija sa odvojenim životom i dnevnicama plus plaćom izađe 10000 eura

  Mediji su u službi krim hobotnice…

 • Ova zena nema dvi ciste muž je gura u poštanski. Sandučić gurali glasajte za našu Z. z naređeno bilo da se glasa za nju dokle ovako da nas debili vode

 • ZASTA CE NAM OJROPSKI PARLAMENT?? MA SVE MI TO POREZNI OBVEZNICI PLATIMO!! ONI SIDU, SLUSALUCE NA USI I ZAVALI SE!! TO SU DOSAD VELEPOSLANICI RADILI!

 • Treba nam europski parlament da parlamentarci šute i dignu ruku za Istanbulski,Merekški sporazum,geyeve i tako dalje

 • Sve je ovo bacanje prašine u oči ako Mile nije zato Bih neće ni u Eu ni u Nato ako Bakir i Komšić nisu zato nikad neće doći do promjene izbornog zakona do trećeg entiteta do tv kanala na hrvatskom jeziku to je stvarnost a naše vođe mogu priču priča za malu djecu samo nek navedu jednu stvar šta su oni osobno doprinijeli da se nešto dobro desilo ovom narodu njihovom zaslugom

 • Ode Želja na turističko putovanje.Neka,neka nek vidi malo svita.Vidila kako gospođa Šuica uživa ,pa reče”štonebja”.

 • Glasali mi ili ne glasali ona je davno znala da je izabrana i da ce u evropu.
  Sta se narod pita
  Narodom se samo manipulira.
  Neka joj je sretno i blagosovljeno , ako ima morala i savjesti..
  Nije seni do sada istaknula po nekom zalaganju za svoj narod.

 • Ko je ona???
  Najednom iskace sa plakata.
  Nikada se culo od nje nije ni rijeci
  Mogli su napisati da je dobila 100% glasova ko je provjeravao

 • NEMOJTE TAKO: KO JE ONA?? PA VIDITE DA JE SKOLOVANA , LIPA , VESELA!! E SAD SE MORA SAMO BORITI ZA NAS HRVATE!! G. ZOVKO SRITNO I BLAGOSLOVLJENO!!!

 • Zeno utrosi ih na botox gabor si…..strasno cim se ova drzava dici…..sreca sutra startam na intentzivni njemacki…ja koja imam 3 regularna fakulteta nisam pobobna stranacki…fujjjjjjjjjjjjjjjjjjj

 • ZA ONU” jadnu anonimnu sa tri vakulteta”:: DRAGA MOJA NI JA NISAM BILA PODOBNA PRIJE CETERS GODINA BEZ VAKULTETA, A KAMOLI TI SA TRI! DACE BOG NEKO CE TVOJE ZNANJE CINIT!

 • Mora je Čovke smjestit negdje.Ovo je najbezbolnije.Kad počmu grintat ,pošalji ih što dalje od sebe,pa makar i u EP.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.