Željana Zovko: Bez prava na obrazovanje, žene su gurnute u siromaštvo i pokornost

Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi raspravljali o aktualnim temama i glasovali o važnim izvješćima.

Pored rata u Ukrajini, visoko na dnevnom radu nalazi se i stanje u Afganistanu, točnije prava žena u toj državi. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko pregovarala je u ime kluba na istoimenoj rezoluciji.

Zovko je na plenarnoj raspravi oštro osudila nedavnu odluku talibana o zabrani srednjoškolskog obrazovanja za djevojčice, upozorivši da se nigdje prava žena i djevojčica nisu dovela u pitanje kao u Afganistanu. Dodala je da se istodobno radi i o sigurnosnom problemu za Europsku uniju.

Ne možemo dopustiti daljnje širenje Islamske države jer će to stvoriti nove migracijske valove i povećati sigurnosne izazove naših granica. Europska unija mora preispitati svoje sigurnosne i obrambene mehanizme.

Pritom je istaknula da su djevojčice i žene ključni dionici u stvaranju otpornijeg društva i snažnijeg gospodarstva, ali da ih se uskraćivanjem obrazovanja gura u siromaštvo i onemogućuje u osamostaljivanju.

Bez prava na obrazovanje, žene su gurnute u siromaštvo i pokornost. Ne možemo tolerirati takvo ponašanje niti surađivati s takvim društvima dok god ne prestanu uskraćivati jednake šanse za napredovanje svim ženama, zaključila je Zovko.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.