Želite lakše zatrudnjeti? Ovih pet hranjivih tvari će vam u tome pomoći

Pokušavate zatrudnjeti? Dajte svom tijelu najbolje moguće šanse osiguravajući da dobro jedete. Koji vitamini i minerali nisu na vašem radaru, ali vjerojatno bi trebali biti?

Ovo je pet vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji pomažu u plodnosti. Oni su također među onima koje žene ne unose dovoljno – ili uopće.

1. Cink

Studija koju je provelo Pennsylvania State University zaključila je da nedostatak cinka može imati negativan učinak na razvoj jajašca.

Cink igra igra ulogu u podjeli oocita, oplodnji, regulaciji DNA i razvoju embrija. Ako jedete zdravo i uzimate dodatak prehrani, vjerojatno vam ne nedostaje cinka.

Preporučena dnevna količina za cink je 8 miligrama dnevno za odrasle žene i 12 miligrama dnevno tijekom trudnoće i dojenja.

2. Kolin

Kolin je neophodan za zdravlja u svim životnim fazama, ali je osobito kritičan za zdravlje mozga i u ranoj životnoj dobi dok se mozak formira i kasnije u životu kako bi se spriječio kognitivni pad. Kolin je vitamin kojeg možemo naći u mnogo namirnica – žumanjak, grah i jetra – ali u malim količinama.

Prehrana bogata mesom, cijelim jajima i zelenim povrćem može pomoći ljudima da unesete odgovarajuću količinu kolina. Preporučeni dnevni unos kolina je 550 miligrama dnevno, piše Rtl.hr.

3. Omega-3 kiseline

DHA (dokozaheksaenska kiselina) od vitalne je važnosti za razvoj djetetovog mozga i očiju. Majke pružaju jedinstveni izvor za svoje bebe.

Studija iz 2016. godine objavljena u Europskom časopisu za opstetriciju i ginekologiju i reproduktivnu biologiju zaključila je da je konzumacija omega-3 dodataka povezana s 58 posto manjom vjerojatnošću ranog prijevremenog poroda (bebe rođene prije 34 tjedna) i 17 posto smanjenja prijevremenog porođaja (bebe rođene prije 37 tjedana).

4. Probiotici

Probiotici i prebiotici su neophodni u hrani za promicanje zdravlja crijeva.

Trenutačno nema preporučenog iznosa, no ako želite zatrudnjeti polako povećajte unos. Zdravlje crijeva ima veze i s plodnošću.

5. Željezo

Ovaj mineral je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik kroz tijelo, utječe na vašu razinu energije, a i samu plodnost.

Žene trebaju unijeti 18 miligrama dnevno, 27 mg dnevno tijekom trudnoće i 9 miligrama dnevno tijekom dojenja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.