Zelenika: Pravosudna mafija zaobilazi zločine Armije BiH nad Hrvatima

Mirko Zelenika, bivši predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata i  ističe kako u tužiteljskim i sudskim institucijama postoji pravosudna mafija te kako pravosudne institucije zaobilaze otvaranje brojnih slučajeva u kojima je Armija činila zločine nad hrvatskim narodom.

Zelenika je bio i svjedok na suđenjima pojedinim pripadnicima Armije BiH za zločine nad Hrvatima i dobro je upoznat sa počinjenim zločinima nad Hrvatima.

Kaže kako je to vidljivo kada je riječ o prostoru sjeverne Hercegovine gdje su pripadnici Armije počinili brojne zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima HVO-a, ali je najveći broj tih slučajeva do sada ostao izvan sudskih procesa, piše Dnevni list.

Povod za ovu reakciju je objava presude Nihadu Bojadžiću za zločine u logoru Muzej u Jablanici, pri čemu Zelenika kaže kako je takva presuda obmana javnosti i uvreda za sve hrvatske žrtve.

Institut

Bojadžić je presudom kao zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Vrhovnom štabu Armije “Zulfikar” za Muzej dobio 10 godina, međutim, Zelenika kaže kako je uvidom u presudu jasno kako on zapravo nije dobio niti jednu godinu za zločine u Muzeju.

Bojadžića je Sud BiH osudio na jedinstvenu kaznu od deset godina. Međutim, ključno je objašnjenje u kojem se kaže kako je imenovani 1. rujna 2015. za Trusinu osuđen na 15 godina te mu se izriče jedinstvena kazna od 15 godina. Drugim riječima, za Jablanicu mu se ne izriče ništa. Tu se spominje i institut stjecaja kaznenog djela, a to je kada počinitelj počini više kaznenih djela, ali to je uvjet da mu se istovremeno sudi. Međutim, ovo nema veze s tim institutom jer je jedna presuda bila 1. rujna 2015., a druga u srpnju 2018. Njemu nije istovremeno suđeno, naveo je Zelenika.

Nema pomaka

Ističe kako su logoraši iz Jablanice i žrtve zlostavljanja frapirani ovom presudom.

Ovo je zajednički uradak pravosudne mafije. Pripadnici Specijalnog odreda su imali specijalni tretman u svim fazama postupka, počevši od istrage za predmet Trusina, kazao je Zelenika, dodavši kako je još u vrijeme pokretanje predmeta Trusina nudio tužitelju dokaze za zločine na području Jablanice, ali mu je tada tužitelj rekao da iste ne može uvrstiti jer bi se optužnica rastegnula.

Zelenika je nastavio pisati i nuditi dokaze i tek dvije i pol godine nakon početka predmeta Trusina počinje istraga za Jablanicu.

Tužiteljstvo počinje nemarnu i selektivnu istragu na području Jablanice i u toj istrazi uopće nema napada na Doljane, ubijanja Hrvata i dovođenja zarobljenika koji će biti zlostavljani u Muzeju. Nema deportacija civila. Nisu htjeli uzeti ni napad i ubijanje stanovnika Grabovice, nisu htjeli napad na Hudutsko kada su 22 pripadnika HVO-a nakon predaje strijeljana. Nisu htjeli istražiti ubojstva i ranjavanja logoraša, naglasio je Zelenika.

Kada je riječ o Konjicu, osim Trusine, u najmanje još sedam sela ubijani su Hrvati, a toga uopće nema u istragama, baš kao ni mreže logora koja je uspostavljena na području Konjica i Jablanice.

Ja bih bio sretan kada bi se dogodio pomak u radu institucija da ih mi ne moramo opravdano zvati pravosudna mafija. Tih pomaka nema, kazao je Zelenika, upitavši i kada će konačno doći odgovor na pitanje zbog čega se jednima sudilo po Kaznenom zakonu bivše SFRJ, a drugima po Kaznenom zakonu BiH.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Gospodine Zelenika razumijem vaše stanje i duha i tijela i vašu patnju koju ste prošli!
    Ne gajite nadu da će se išta učiniti po tom pitanju,jer hrvatsko molenje i klečanje samo osnažuje muslimanske ekstremiste.Ja smatram da još ništa nije riješeno i da će kontra udar bit žestok i koji će muslimanske ekstreme odvesti u trajni nestanak,ne onako šlampav kako je psihijatar Radovan prijetio već kad Hrvat prostudira svoju bližu i dalju povijest i donese zaključak da nema vjerskog oprosta već jedino i isključivo gnjev Jahvetov!
    David to smo MI HRVATI,manji ugnjetavani ali svoji…
    GOLIJAT znamo tko je i kako treba proći!

  • Bravo Zelenika! Ovu izjavu ti si dao, ali nema šanse da će je dati ni jedan od “velikih” hrvatskih političara u BiH. NI JEDAN, pođući od Dragana Čovića pa niže. Sigurno čekaju da tužitelji nekoga potjeraju, ali neće dočekati. Malo optuže (i sitno osude) klošare, šibicare, pilićare i sitne ribe iz TAKOZVANE “armije bih”, ali velike ribe ni da taknu. A iz HVO nema ni jednoga višeg zapovjednika da ga ne prodone, optužuju, sude, osuđuju.Evo, u tijeku je proces protiv zapovjednika iz Posavine, generala, brigadira, satnika, vodnika. Poznato je da su u Posavini zajednički zapovjedni kadar imali Hrvati i muslimani, te da su donosili odluke zajedniči. Ali, korumpirani islamistički tužitelji progone samo Hrvate.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.