Zeleni čaj je najbolji saveznik za bolje pamćenje, zdraviju kožu i snažnije kosti

Zeleni čaj jedan je od najpopularnijih napitaka koji se konzumira širom svijeta već tisućama godina. Smatra se da ima mnogo zdravstvenih blagodati za one koji ga redovito piju. Evo pet vrlo korisnih.

Jedan od glavnih sastojaka zelenog čaja je kofein. On može blokirati kemijski adenozin te umanjiti pospanost.

Prekomjerna proizvodnja adenozina u mozgu povezuje se s kognitivnim stanjima poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija kofeina može smanjiti rizik od razvoja ovih stanja.

Količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kavi, tako da možete iskoristiti neke od blagodati kofeina bez neugodnih nuspojava, poput nervoze.

Zeleni čaj također sadrži aminokiselinu L-teanin, za koju je utvrđeno da pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja pokazuju da kombinacija kofeina i L-teanina poboljšava rad mozga jačanjem radne memorije i pažnje te smanjenjem tjeskobe.

Mala studija iz 2019. godine promatrala je učinke pijenja zelenog čaja na rad mozga te je zaključeno da osobe koje zeleni čaj piju redovito imaju bolje kognitivne funkcije i bolje organizirane dijelove mozga u usporedbi s onima koji ne piju čaj. Pregled 21 studije o blagodatima zelenog čaja iz 2017. godine također je utvrdio da je pijenje zelenog čaja korisno za rad mozga.

Utvrđeno je da zeleni čaj igra ulogu u zdravlju srca smanjujući čimbenike rizika koji uzrokuju bolesti srca.

Visoki krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika rizika za srčane bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja značajno snižava sistolički i dijastolički krvni tlak.

Veliko istraživanje iz 2006. godine također je pokazalo da ljudi koji su konzumirali šest ili više šalica zelenog čaja dnevno, u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne tjedno, imaju 33 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Katehin je glavna komponenta zelenog čaja. Katehini su prirodni antioksidansi koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Smanjuju razinu kolesterola smanjenjem apsorpcije kolesterola u tijelo.

Analiza 14 studija iz 2011. pokazala je da je pijenje prosječno dvije šalice zelenog čaja dnevno tijekom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem razine LDL kolesterola. LDL kolesterol poznat je i kao loš kolesterol, jer može prouzročiti nakupljanje naslaga na arterijama, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Zeleni čaj također pomaže da vaše kosti budu zdrave i jake. Istraživanja pokazuju da može pomoći u liječenju i prevenciji osteoporoze, stanja zbog kojeg su kosti slabije i sklonije lomovima.

Listovi čaja sadrže fluor, koji bi mogao usporiti osteoporozu, kao i korisne spojeve poput flavonoida i fitoestrogena, kaže liječnica Melinda Ring za Insider.

Ispijanje zelenog čaja ili lokalna upotreba ima brojne prednosti za vašu kožu.

Zeleni čaj sadrži mikronutrijent nazvan epigalokatehin galat (EGCG) koji, prema nekim istraživanjima, sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oštećenja uzrokovana boravkom na suncu. Također pojačava hidrataciju kože, zadržavanje vlage i sprječava stvaranje bora, prenosi Index.

Kada se koristi lokalno, katehin, polifenol u zelenom čaju, pomaže smiriti upaljenu kožu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.