Mamić nakon privođenja: U Sarajevo se dolazim izjasniti da sam protiv izručenja

Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana tjeralica, kazao je Mamić.

On je izjavio da će se na Sudu izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu.

Ja ću se na Sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad, dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, vlasti Republike Hrvatske raspisale su međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem, ali kako doznaje Klix.ba njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Zdravko Mamić uhićen u Međugorju

Član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u kaznenim stvarima kaže da se državljanin BiH ne može izručiti drugoj zemlji za izvršeno kazneno djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definirano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz studenog 2012. godine. Ali ako su kaznena djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.