Zdrava grickalica: Imoćanin proizvodi čips od raštike

Nedavno je na naše tržište stigao jedinstveni, vrlo zdravi proizvod i od tada, samo slušamo i čitamo o njemu. Taj poseban proizvod je čips od raštike – volja vas slani ili s paprikom!

Dalmacija News razgovarala je s Teom Klapirićem, poljoprivrenikom iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog koji sa svojom obitelji vodi OPG „Klapirić“ te između ostalog, priozvodi  i čips od raštike…

“Već godinama sadim i prodajem raštiku. Krenuo sam s 12 tisuća sadnica, a danas ih uzgajam više od 20 tisuća.  Raštika se bere do nove godine, iako joj  led ne može ništa, ona nakon nove više ne raste. Ima puno malih listova i kao takvi dobri su za čips. Kad imate toga puno, onda vam zgodno padne na pamet što bi se moglo dalje napraviti s tim”,  kaže nam Klapirić.

Klapiriću su trebali mjeseci da dođe do komplentog proizvoda, a uz pomoć Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu stigli su do konačnog recepta, odnosno proizvoda kojeg se može proizvoditi.

“Procedura pravljenja je dugotrajna. Raštika se dehidrira i stavljaju se određeni začini, dozvolit ćete da to ostane moja tajna. Zaista nije neka mudrolija, ali oni koji to žele nek se malo potrude sami da dođu do prihvatljive recepture. I meni su trebali mjeseci. Bitno je da je raštika hrskava, dobro osušena i zelena. Opet kažem, nije neka mudrolija, ali ipak se treba malo pomučiti”, kaže.

Prije puštanja proizvoda u prodaju, bilo je potrebno  zadovoljiti određene kriterije.”Bilo je potrebno odraditi analizu u Zavodu za javno zdravstvo pa su se tako iznenadili da raštika osim ugljikohidrata, vlakana,  ima i 15 posto bjelanjčevina, pa čak i 13 posto šećera”,  kaže nam Klapirić.

I oni koji paze na linije, ne bi trebali izbjegavati ovaj jedinstveni čips jer i nakon dehidriranja raštike, koji je jedan od koraka pravljenja čipsa, sve one prvotne blagodati ostaju u njoj!

Kako je čips prepoznat na tržištu?

On nikada neće biti kao čips od krumpira, ali prepoznat je kao jako zdrava namirnica te prodaja jako dobro ide. Neću se ja na ovome obogatiti, ali prozvod kao takav je jako zanimljiv i jedinstven tako da nastavljamo s tim raditi.

Imate li u planu stvaranje nekog novog zanimljivog proizvoda od povrća?

Za sada ostajemo na čipsu od raštike te ove godine ide u ekološku proizvodnju, a samim tim puno bolje će se prodavati. Raštika je je biljka koja nije zahtjevna i jednostavno ju je ekološki proizvesti . Dakle, za sada se ide u ekološku proizvodnju koja traje godinu, dvije.  A što će pasti na pamet, nikad se ne zna – pomalo!, zaključio je Klapirić.

Čips od raštike možete kupiti ovdje, a u ponudi je slani i od paprike!

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.