Zdrav spoj kave i zelenog čaja

Kava i zeleni čaj neiscrpna su tema mnogih znanstvenih istraživanja. I dok jedni zagovaraju crni napitak, drugi ga osporavaju i nalaze mu manje. S druge strane svakodnevno se otkriva neka nova i još bolja karakteristika zelenog čaja, koja još više pogoduje zdravlju.

Manji rizik za obolijevanje

Istraživanja japanskih znanstvenika iz Nacionalnog cerebralnog i kardiovaskularnog centra dokazala su kako je najbolje kombinirati crni i zeleni napitak. Naime, oni su promatrali prehrambene navike više od 84.000 Japanaca u dobi od 45. do 74. godine tijekom 13 godina, prenosi Elle.hr. Otkrili su da jedna šalica kave na dan smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 20 posto, a četiri šalice zelenog čaja imaju sličan učinak. Ipak, potvrdilo se kako protiv moždanog udara najbolje djeluje kombinacija crne kave i zelenog čaja.

Omjer 1:4 je idealan

Najmanji rizik za moždani udar imaju oni ispitanici koji su tijekom dana kombinirali ta dva napitka, i to u omjeru šalica crne kave i četiri šalice zelenog čaja. No već i dvije šalice čaja uz kavu, poručuju japanski stručnjaci, znatno smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka i moždanog udara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.