Zbog straha od preglasavanja Vlada BiH ne zasjeda

Prošlog tjedna ministre je posvađala bivša ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj koju je SBB predložio za zamjenicu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu ovog tjedna nije održala nijednu sjednicu. Posljednja sjednica federalnog organa izvršne vlasti je prekinuta, što potvrđuje postojanje problema u vladajućoj koaliciji, a koja prema svim procjenama namjerava i naredne četiri godine vladati entitetom FBiH.

Federalni ministri posljednji put su zasjedali 13. ožujka 2019. godine, međutim, 174. redovita sjednica Vlade Federacije BiH nikada nije završena. Razlog tome je neslaganje ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani, prenosi Klix.ba.

Problem je nastao nakon što su se ministri iz reda SDA pobunili protiv prijedloga SBB-a ističući da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano. Posebno spornom smatrali su činjenicu da će Ademaj, ukoliko bude izabrana za zamjenicu direktora ZZO FBiH, usred četverogodišnjeg mandata po sili zakona biti umirovljena.

Nakon što su SBB i HDZ odlučili preglasati i ignorirati stavove ministara iz SDA predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić prekinuo je sjednicu federalnog organa izvršne vlasti.

Tjedan prije, odnosno 4. ožujka 2019. godine, ministri iz SDA požalili su se da su ih ministri iz SBB-a i HDZ-a preglasali prilikom usvajanja Prijedloga odluke o utvrđivanju potrebnog i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2019. godini.

Inače, zbog ovog prijedloga i ranije je prekinuta sjednica Vlade Federacije BiH 19. veljače 2019. godine. Ministri iz reda SDA tražili su da se ova točka skine s dnevnog reda, jer sjednici nije prisustvovao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Ministri iz SBB-a i HDZ-a nisu pristali na to pa je Novalić i tada odlučio prekinuti sjednicu.

Ministri iz reda SDA na jednoj strani i ministri iz SBB-a i HDZ-a na drugoj strani ponovo su se verbalno sukobili na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 22. veljače 2019. godine. Predmet tadašnjeg neslaganja bila je Lutrija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u više je navrata ukazao na nužnost rješavanja problema preglasavanja u Vladi Federacije BiH. O ovom problemu razgovarao je i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, kao i s predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem.

Fokusirali smo se i na iskrenost u suradnji, čega nije bilo dovoljno u proteklom razdoblju. Ne možemo na takav način ići u sljedeći mandat kada je riječ o PDA i SBB-u. Očekujem da ćemo imati jedan iskren odnos. Preglasavanje redovno uspori donošenje bitnih odluka, rekao je Izetbegović 25. veljače 2019. godine.

HDZ BiH jedan je od sigurnih partnera SDA u vlasti u naredne četiri godine. Velika je vjerojatnost da dio vladajuće koalicije bude i SBB Fahrudina Radončića. Mandat u kojem su ove tri stranke zajedno bile dio vlasti u FBiH obilježilo je unutarkoalicijsko neslaganje koje je u velikoj mjeri usporavalo procese u FBiH, a na štetu svih građana. SBB je čak u nekoliko navrata prijetio da će napustiti vlast, međutim do toga nikada nije došlo.

Da sve ne bude tako crno, vlast u tehničkom mandatu itekako je u protekle četiri godine djelovala jedinstveno kada je riječ o zapošljavanju političkih aktivista u organe vlasti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.