Zbog precijenjenih nekretnina investitori se i u BiH okreću zlatu

Čuvanje novca ne donosi apsolutno ništa, ulaganje u nekretnine je precijenjeno, kriptovalute su rizik, a zlato je uvijek na cijeni i da sve propadne, ono će imati neku vrijednost, tako da dio plaće redovito investiram, priča sugovornik Večernjeg lista s primanjima od oko 2500 maraka, koji ih je i usmjerio da otvore temu o investicijskom zlatu, koje ima sve više poklonika.

Prosječni godišnji prinos zlata rastao je za 8,6 posto. Kad god je neka veća kriza, čini se, zlato najbolje stoji, piše Večernji list BiH.

Visoka inflacija

Josip Kokanović iz Centra Zlata tvrdi kako je potražnja za fizičkim zlatom među ulagačima u nekretnine u velikom porastu.

Sve više ulagača odlučuje povući svoj kapital s napuhnutog tržišta nekretnina te utočište za njega nalazi upravo u zlatu, realnoj imovini koja se tijekom povijesti više puta dokazala kao dobar način zaštite kapitala u doba inflacije i recesije.

Visok prinos koji je zlato u prošlosti nosilo najizraženiji je upravo u takvim vremenima, a primjer je velika recesija 2008. godine, za čije je vrijeme cijena zlata narasla gotovo 200 posto u svega nekoliko godina, istaknuo je.

Kokanović ističe kako je upravo napuhani nekretninski balon doveo do situacije u kojoj rastući broj investitora prodaje svoje nekretnine dok visoke cijene traju te tako izvlači zaradu iz tog oblika ulaganja.

Budući da taj novac nije isplativo držati u banci zbog visoke inflacije i niskih kamata na štednju, mnogi taj kapital prebacuju upravo u zlatne poluge i zlatnike, čiji rast cijene iščekuju u nadolazećoj krizi, objasnio je.

Nedavno se i na 1. konferenciji o zlatu u Zagrebu razgovaralo o toj temi.

Inflacija se vratila, a kamatne stope rastu. Svijet i globalna ekonomija danas su mnogo nestabilniji nego što je bio slučaj prije nekoliko godina. Upravo zato zlato ponovno postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u ovakvim nestabilnim vremenima, istaknuo je investicijski analitičar i poduzetnik Neven Vidaković.

Što se tiče onih koji investiraju, uzimaju se sve više pločice koje teže samo jedan gram. Naravno, u svemu tome treba sagledati i drugu stranu medalje jer svaki posao, pa takoi investiranje u zlato, nosi svoje rizike. To su objasnili stručnjaci s portala Izvrsnost.

Prilikom ulaganja jedno je uvijek sigurno – nema besplatnog ručka. Prinosi su uvijek funkcija rizika. Što je ulaganje rizičnije, očekivani prinosi bit će veći. Možete o tome razmišljati na sljedeći način. Recimo, da razmišljate hoćete li posuditi novac osobi koja će vam ga sasvim sigurno vratiti ili drugoj osobi za koju postoji realna dvojba.

Rizičniji zaduženik morat će vam platiti veću kamatu da vas motivira da mu posudite novac. U suprotnom, svaka posudba išla bi onome tko je sigurniji. Prinos je stoga “nagrada” koja vas motivira na rizičnija ulaganja. Zlato je npr. više rizično nego obveznice, ali nosi i viši očekivani prinos. Istodobno, manje je rizično od dionica, ali nosi i manje očekivane prinose, naglašavaju.

Kažu i kako, unatoč tome što prinosi nisu uvijek onakvi kakvima ih prodavači prikazuju, ulaganje u zlato ima i svoje prednosti.

Prva je zaštita od inflacije. U većini slučajeva cijena zlata ima obrnuti odnos s vrijednošću novca. Kad vrijednost novca pada, možete očekivati da će cijena zlata rasti. Zlato zaista ima određenu vrijednosti u pozadini. Ono nije samo luksuz nego se koristi i u industriji.

Druga prednost je likvidnost. Za razliku od npr. ulaganja u nekretnine, investicijsko zlato relativno je lako prodati. To je dobro ako vam zatreba novac. Treće, zlato u posljednjih 100 godina nema gotovo nikakvu korelaciju s kratkoročnim promjenama cijene dionica. To može biti dobro za diverzifikaciju portfelja.

Uložiti dio

Ako većinom ulažete u dionice, možete dodati dio ulaganja u zlatu. Kad vam vrijednost dionica padne, isto se neće nužno dogoditi sa zlatom. To ima i negativnu dimenziju. Narodna mudrost kaže da je zlato sigurna luka u kriznim razdobljima (kad cijena dionica pada). S obzirom na to da je korelacija s cijenom dionica blizu nula, to znači i da zlato neće nužno biti sigurna luka kad cijena dionica pada. Jednostavno, ne znamo što će se dogoditi.

Cijena zlata više prati kretanja na vlastitom tržištu nego na globalnom tržištu dionica. Možda je i najveći nedostatak ulaganja u zlato taj što zlato i drugi plemeniti metali ne isplaćuju kamate ili dividende. Jedina moguća zarada je na rastu cijene. To znači da zlato neće biti najbolja štednja za mirovinu, kako se nekad tvrdi. U mirovini ćete većinom htjeti da vam ulaganja donose neke prinose, a da ih ne morate prodati, navedeno je uz ostalo.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.