Zbog poskupljenja ugostitelji daju manje porcije piletine

Kraj godine sa sobom donosi poskupljenja. Cijene već podižu pekari, a istovremeno rastu cijene energenata i životnih namirnica.

Od siječnja će po svemu sudeći porasti i cijene cigareta, zbog porasta trošarine za osam feninga. Mogu li građani preživjeti?

Najobičniji, bijeli kruh od 600 grama od jučer je skuplji za 10 feninga. A već danas svi koji su ga kupili platili su 1,6 KM, umjesto dojučerašnjih 1,5.

Imamo najave drugih pekara da će povećavati cijene proizvoda. Dio pekara je već poskupio proizvode, poskupljenja su između 10 i 20 feninga, a zavisit će od tipa, koliko imamo brašna i drugih sirovina, ističe Nemanja Trivić, Krajina Klas.

A cijene sirovina drastično su porasle, kako pekarima, tako i građanima koji pored kruha, moraju još nešto pojesti i popiti. Ako se odluče za odlazak u restoran postoji mogućnost da će platiti i duplo više u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Pileći file koji je bio šest, sedam maraka sada je deset. Kažu, kao teletina. Sve ostalo, ulja, masnoće, puter, brašno. Cijene povrća i voća često variraju, sada imamo rajčicu 3-3,5 KM, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Uprkos svemu, kaže sugovornik N1, ugostitelji se teško odlučuju na povećanje cijena. Neki razliku smanjuju tako što prave manje porcije.

Do kada će cijene rasti i je li moguć pad cijena – potpuno je neizvjesno. Privrednici poručuju kako cijene sirovina na burzama diktiraju cijene i na policama u BiH.

Izašle su nove berzanske cijene na osnovu kojih su dobavljači formirali cijene. Za sada nema naznaka daljeg rasta, ali s berzanskom robom se nikada ne zna, navodi Trivić, javlja N1.

CIjene na tržištu N1 prati iz mjeseca u mjesec. U jednoj od kupovina smo bili 15. ožujka. Sol, šećer i tjestenina zadržali su iste cijene. Najdrastičnije je porasla cijena ulja, sa 2,5 KM na 3,15.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.