Zbog oporezivanja dividendi poduzeća iz FBIH sele u RS

Ako Vlada Federacije BiH (FBiH) uvede oporezivanje dividendi, odnosno dijela dobiti dioničarskog društva koji se isplaćuje vlasnicima dionica i vlasnicima poduzeća, postoji mogućnost da se dio poduzeća iz Federacije preseli u Republiku Srpsku, u kojoj ne postoje oporezivanje dividendi, kao ni porez na kamatu, rekao je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Gospodarskoj komori FBiH Željko Raguž.

Raguž najavljuje ovakav scenarij, podsjećajući da je Vlada Federacije u Nacrtu zakona o porezu na dohodak predložila uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama.

Ocjenjujući da predložena rješenja nisu dobra, Raguž je rekao da bi oporezivanje ovih prihoda moglo prouzrokovati prebacivanje sjedišta kompanija iz FBiH u Republiku Srpsku.

“Predloženi zakoni destimuliraju štednju i investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na ionako zamrlo tržište kapitala”, rekao je Raguž, a prenosi današnji “Večernji list”, izdanje za BiH.

Nacrtom zakona o poreza na dohodak predviđeno je da bi oporezivanja dividendi oslobođeni bili Središnja banka BiH, institucije BiH, Federacije i županija te lokalne samouprave.

Oporezivanje dobiti ne bi bilo primjenjivano ni na vjerske zajednice, političke stranke, sindikate, razna udruženja, dobrovoljna vatrogasna društva, sportske i turističke saveze, humanitarne organizacije te još neke pravne subjekte.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.